Afstuderen tijdens corona, wat nu?

Afstuderen tijdens corona, wat nu?

Thilde haar ervaring

Voordat ik vertel over hoe mijn zoektocht van afstuderen tijdens corona naar het vinden van een baan ging, zal ik eerst bij het begin beginnen. Toen ik in 2014 als kersverse student begon aan mijn studie Rechten, had ik, net als vele anderen, niet verwacht dat mijn afstudeerjaar gedomineerd zou worden door mondkapjes, desinfectiemiddel en een anderhalvemetersamenleving. Dit, in ruil voor fysieke colleges, diploma- uitreikingen en afstudeerceremonies. De transitie van student naar werkende is normaal gezien al voor velen een stressvolle periode, maar door de coronacrisis is dit gevoel alleen nog maar meer toegenomen. Gelukkig heb ik deze periode op een goede manier weten te doorstaan. In deze blog vertel ik hoe mijn zoektocht van afstuderen tijdens corona, naar het vinden van mijn eerste baan is verlopen en hoe Xstate hieraan heeft bijgedragen.

Naast het afstuderen tijdens corona – op zoek naar een nieuwe baan!

Ik ben begonnen met het oriënteren naar mijn eerste baan toen het einde van mijn scriptie in zicht kwam. Na mijn afstudeerstage in de Randstad, maakte ik de keuze om toch in Groningen te blijven wonen en zodoende begon mijn zoektocht in het hoge Noorden. Ik was op zoek naar een baan bij de overheid of een bedrijf. Verder is tijdens mijn studie de interesse voor duurzaamheid langzaam aangewakkerd. Daarom had ik al enkele keuzevakken gevolgd die hier goed op aansloten en wilde ik mij graag verder ontwikkelen binnen dit vakgebied.

Helaas kwam ik er snel achter dat het banenaanbod beperkt was. Door corona is er meer concurrentie en zijn er minder vacatures beschikbaar. Verder was vaak een vereiste dat de sollicitant 2 tot 3 jaar relevante werkervaring had. Dit ontbreekt mij natuurlijk als starter. Bovendien ben ik tijdens corona afgestudeerd in Europees recht, wat niet perfect aansluit bij het vakgebied van ruimtelijke ordening. Kortom, het was een lastige opgave.

Gelukkig is mijn oog toen gevallen op het traineeship Duurzame Ontwikkeling van Xstate, die ook nog eens perfect paste bij mijn wensen. Na een goed telefonisch gesprek ben ik uitgenodigd om fysiek een korte pitch te geven. Tijdens deze kennismaking heb ik een zeer positieve indruk gekregen van Xstate en ik voelde mij meteen op mijn gemak. Kort daarna kreeg ik te horen dat ik was aangenomen voor mijn eerste baan!

 

“Tijdens de kennismaking heb ik een zeer positieve indruk gekregen van Xstate en ik voelde mij meteen op mijn gemak.”

 

Een opdracht die perfect bij mij past

Nadat ik was aangenomen, is Xstate meteen aan de slag gegaan om een mooie opdracht voor mij te zoeken. Van tevoren luisteren zij goed naar jouw wensen en ze kijken welke opdrachten eventueel geschikt voor je zouden kunnen zijn. Doordat Xstate een goed opgebouwd netwerk heeft, hebben zij de mogelijkheid om je opdrachten aan te bieden die niet op de vacaturesites komen te staan. Dit vond ik persoonlijk erg fijn, aangezien ik hier tegenaan liep bij het solliciteren.

Ik ben inmiddels aan de slag als lobbyist bij Orangegas in Heerenveen. Hier zal ik structureel invloed uitoefenen op het beleid van zowel de Nationale en Europese politiek over het gebruik van schone brandstoffen en klimaatneutraal wegvervoer. Deze functie biedt mij de mogelijkheid om mijn opgedane kennis van de studie toe te passen en mij verder te ontwikkelen in het vakgebied van ruimtelijke ordening. Zonder de hulp van Xstate was dit niet mogelijk geweest!

 

Verdere ontwikkeling door Traineeship

Xstate heeft mij geholpen om een opdracht te vinden die perfect bij mij past. Tegelijkertijd kan ik mijzelf nog verder ontwikkelen door middel van het Traineeship Duurzame Ontwikkeling. Dit is iets wat ik ook erg graag wilde. Bovendien volg je de opleiding samen met andere trainees, waardoor je ook in contact komt met andere starters. Naar mijn mening is Xstate dus een perfect begin van mijn carrière!

 

“Naar mijn mening is Xstate dus een perfect begin van mijn carrière!”

 

Benieuwd naar meer?

Meer Xstaters deelden hun ervaringen met ons. Ook benieuwd naar deze ervaringen? Klik hier. Of net afgestudeerd en op zoek naar een baan? Neem dan een kijkje tussen ons aanbod van vacatures.