Amin zijn ervaring

Amin zijn ervaring

Recruiter bij Xstate

Sinds september 2020 zet hij zich in om Nederland een stukje duurzamer te maken. In dit interview stelt Amin zichzelf voor, we krijgen inzicht in zijn werkzaamheden als recruiter bij Xstate en hij vertelt over zijn groene voornemens.

Wie is Amin?

Mijn naam is Amin Aabis. Ik ben 34 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin, zoontje en kat in Leeuwarden. In mijn vrije tijd boks ik graag en ben ik keeper van Leeuwarder Zwaluwen 4.

In september 2020 ben ik bij Xstate begonnen als trainee, ik zit nu in de eerste trainee klas. Doordat ik de minor ‘Going Green’ gevolgd heb tijdens mijn studie, kwam ik in aanmerking voor het traineeship Duurzame Ontwikkeling van Xstate. Van september t/m januari heb ik een project gedaan binnen de zorg. Voor dit project heb ik rondom de Green Deal een plan opgesteld, om de zorginstelling te helpen bij het leveren van haar bijdragen aan de Duurzame Zorg. Naar mijn mening is dit aardig gelukt, want ze zijn al goed op weg! Na deze opdracht werd ik erg enthousiast door een intern openstaande functie bij Xstate: de functie van recruiter.

Werkzaamheden als recruiter

Voor trainees – die al bij Xstate zitten en nieuwe sollicitanten – en professionals ben ik nu het aanspreekpunt. Mijn naam en telefoonnummer staan ook onder alle vacatures. Hierdoor wordt ik vaak gebeld door mensen die, bijvoorbeeld, vragen hebben over een openstaande vacature. De huidige trainees kunnen mij ook benaderen voor vragen, bijvoorbeeld als hun e-mailaccount geblokkeerd is of voor het aanvragen van vakantie. Samen met Anne, een andere recruiter binnen Xstate, zijn wij hier het aanspreekpunt voor.

Als recruiter ben ik dus verantwoordelijk voor het (eerste) contact met sollicitanten. Wanneer zij solliciteren, behandel ik de sollicitatie en neem ik het eerste contact met ze op. Als het eerste gesprek een goed gevoel bij beide partijen oplevert, dan nodig ik de potentiële kandidaat uit voor het geven van een presentatie. Deze presentatie zal vooral over de potentiële kandidaat zelf gaan: over hun hobby’s, hun relevante werkervaringen, etc.

Bij deze presentatie is ook één van onze accountmanagers, genaamd Ron, aanwezig. Hij moet namelijk ook een goed beeld krijgen van de ambities en wensen van onze mogelijke nieuwe collega. Zo kunnen we dit gezamenlijk goed vertalen naar een uitdagende opdracht! Ook ik ben degene die het goede – en soms minder goede – nieuws mag brengen. Ik maak dan alle concept contracten op en ik zorg dat alles wordt overgedragen aan de fieldmanager. Die tekent uiteindelijk de contracten met onze nieuwe collega’s en zij zal vanuit daar het contact overnemen.

Als recruiter ben ik dus verantwoordelijk voor het (eerste) contact met sollicitanten.

Verder schrijf ik vacatureteksten, beheer ik de job boards, zijn we bezig met het verder opzetten van campus recruitment en help ik mee aan diverse events! Het uitzetten en up-to-date houden van vacatures, zowel op onze eigen site als op LinkedIn, behoort ook tot mijn taken. We willen namelijk dat Xstate goed zichtbaar is voor zowel trainees, professionals als klanten.

Werkdag van een recruiter bij Xstate

Ik begin mijn werkdag met het beoordelen van de ingekomen sollicitaties. Als de kandidaat past in ons zoekprofiel, zal ik ze uitnodigen voor een eerste kennismakingsgesprek. Het eerste kennismakinggesprek zal zoveel mogelijk via MS teams plaats vinden. Ik vind dit persoonlijker dan een telefonische kennismaking. Dit gesprek zal vooral draaien om de potentiële kandidaat: Wie zijn ze? Wat zoeken ze? En welke ervaringen hebben ze al? Tevens vertel ik ze meer over Xstate en onze unieke traineeships Duurzame Ontwikkeling en Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving.

Een van mijn andere werkzaamheden is het actief zoeken naar potentiële trainees. Als ik een kandidaat vind met een passende achtergrond, neem ik contact met ze op. Ik probeer ook zoveel mogelijk mijn pijplijn qua kandidaten gevuld te houden. Dit doe ik, zodat we snel kunnen schakelen mocht er een uitdagende vacature binnen komen. Tevens hou ik mij bezig met het opstellen van de Xstate CV’s. De CV’s van onze trainees worden in een Xstate format gezet voordat ze worden voorgesteld bij potentiële opdrachtgevers. Dit kost veel tijd aangezien wij alle relevante informatie omtrent de trainee zo uitgebreid mogelijk willen vermelden.

Als ik zou moeten omschrijven wat mijn kerntaak is, dan zou ik zeggen het vinden van geschikte kandidaten voor het traineeship Duurzame Ontwikkeling en ons Young professional traject. We gaan binnenkort namelijk ook starten met een Young Professional traject.

Amin’s groene voornemens

Ik heb de opleiding Integrale Veiligheid gedaan, iets heel anders dan wat de meeste trainees binnen Xstate hebben gedaan. Binnen deze opleiding had ik de mogelijkheid om de minor ‘Going Green’ te volgen en zo kwam ik in aanraking met duurzaamheid.

Mijn groene voornemens zijn vooral gericht op het verduurzamen van ons huis. Recent hebben we het extra laten isoleren en we willen graag nieuwe ramen plaatsen. Daarnaast hebben we laatst een andere auto gekocht die een stuk zuiniger is. Op den duur willen we ook graag nog zonnepanelen. Verder probeer ik zelf zo vaak mogelijk de fiets te pakken als ik ergens heen moet. We scheiden het afval thuis en ik zet vaker de kachel lager. Als je het koud hebt, kun je ook gewoon een dekentje pakken! Tijdens mijn werk streef ik ernaar om nieuwe collega’s te werven met eigen ideeën, die vooruitstrevend zijn en écht een bijdrage willen leveren aan de verduurzaming van Nederland.

Een duurzaam dilemma voor Amin: Zou je liever 100 huizen verduurzamen of 100 auto’s?

Ik denk 100 huizen. Als ik naar auto’s kijk, zie ik dat hiervoor al redelijk wat maatregelen genomen zijn. Zoals autovrije zones in grote steden. Deze maatregelen gaan de komende jaren nog wel verder uitbreiden. Net zoals elektrische auto’s, het gebruik hiervan gaat ook echt groeien. De grootste uitdaging zit hem dan toch in het verduurzamen van de huizen. Het betreft niet alleen het verduurzamen van de huizen zelf, maar er zit ook een grote sociale en economische uitdaging bij.

De gouden tip voor net afgestudeerden

Ik zou zeggen: bij ons solliciteren, haha! Maar houd het kort en duidelijk, zowel je CV als je motivatie. Zet het meest recente bovenaan je CV en zorg ervoor dat het niet langer dan twee kantjes wordt. Voor het kennismakingsgesprek heb ik de volgende tip: maak het persoonlijk, vertel vooral over wie jij bent! Niet wat je gestudeerd hebt want dat staat wel op je CV. Ik wil je ook echt meegeven: wees vrolijk, lach veel en straal energie uit! Als laatste, maak je niet druk om je zenuwen. We hebben hier alle begrip voor en het belangrijkste is dat je enthousiasme toont en energie uitstraalt.

Xstate in 3 woorden

Jong, energiek en gemotiveerd.

Zie jij jezelf in dit vakgebied werken?