Bart zijn ervaring

Bart zijn ervaring

Combinatie van traineeships

In september 2022 begon Bart zijn avontuur bij Xstate met het traineeship Duurzame Ontwikkeling. Nu heeft hij besloten om naast Duurzame Ontwikkeling ook het traineeship Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving te gaan volgen. Dit maakt Bart de eerste trainee van Xstate die beide traineeships gaat volgen! In deze blog vertelt Bart hoe hij de twee traineeships gaat combineren, over zijn werkzaamheden bij de Omgevingsdienst Haaglanden en wat voor hem de meerwaarde is van beide traineeships.

Hoe het begon

‘’Ik ging vroeger altijd met mijn ouders naar de camping in Frankrijk. We verbleven dan in gebieden waar bijvoorbeeld bergen en veel natuur aanwezig was. Ik wandelde hier vaak rond of deed andere activiteiten in de natuur. Als ik dit dan vergelijk met de omgeving in Nederland, hebben we als land veel grauwe plekken. Zo ligt er in bepaalde steden alleen maar asfalt en is er weinig groen te vinden. Dit soort aspecten zorgen ervoor dat ik deze omgevingen minder leuk vind. Hierdoor kwam ik er al snel achter dat ik iets met het milieu wilde doen en daar later ook mijn beroep van wilde maken.‘’

Bart heeft daarom gekozen om de opleiding Landscape and Environment Management (Milieukunde) te gaan volgen aan de Hogeschool Holland in Delft. Tijdens deze opleiding heeft hij veel onderwerpen voorbij zien komen, zoals milieu, landschap en ecologie. Na zijn afstuderen heeft Bart nog een jaar fulltime gewerkt bij een supermarkt, maar na dit jaar wilde Bart toch wel echt een baan vinden waarvoor hij had gestudeerd. ‘’Ik ging op gegeven moment wat meer oriënteren en werd wat actiever op LinkedIn. Toen werd ik benaderd door Alex van Hout via LinkedIn met de vraag of een traineeship wat voor mij was. We hebben eerst telefonisch contact gehad en daarna ben ik voor een tweede gesprek bij Xstate in Eindhoven geweest. Waarna al snel het nieuws volgde dat ik was aangenomen!’’

Traineeship Duurzame Ontwikkeling

‘’Na mijn studie vond ik de overgang van school naar fulltime werken wat lastig. Ik wist dat ik iets wilde doen waarvoor ik had geleerd, maar nog niet welk beroep. Een traineeship is dan perfect om erachter te komen wat ik wil, werkervaring op te doen en uiteindelijk een organisatie te vinden waar ik voor langere tijd aan de slag wil gaan.’’

In september 2022 is Bart gestart met het traineeship Duurzame Ontwikkeling. ‘’In dit traineeship komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals; Ruimtelijke Ordening, Energietransitie, Klimaatwet etc. Onderwerpen zoals de energietransitie vind ik heel interessant en de lessen over de Omgevingswet kan ik toepassen in mijn werk bij de Omgevingsdienst Haaglanden.

Het leukste aan een traineeship vind ik dat je met leeftijdsgenoten in een klas zit die allemaal hun eerste baan hebben na hun studie. Zo hebben we naast de lessen ook intervisie momenten. Tijdens de intervisie bespreken we waar we tegen aan lopen en proberen we met elkaar mee te denken hoe we het zouden oplossen of aanpakken. Dat is altijd interessant om te horen en elkaar daarin te helpen.’’

”Wat mij het meeste is bijgebleven is de tweedaagse kick-off met de klas van het traineeship Duurzame Ontwikkeling.”

Omgevingsdienst Haaglanden

Naast het traineeship is Bart werkzaam bij de Omgevingsdienst Haaglanden. De Omgevingsdienst Haaglanden is een uitvoeringsorganisatie voor vergunningverlening en ze zijn 10 jaar geleden opgericht om gemeentelijke milieutaken uit te voeren, dit doet Haaglanden voor negen gemeenten, zoals de gemeente Delft, gemeente Den Haag en de provincie Zuid-Holland. De Omgevingsdienst heeft in totaal drie afdelingen: ‘Toetsing & Vergunningverlening Milieu’, ‘Toezicht & Handhaving Milieu’ en ‘Bedrijfsvoering’. Onder die afdelingen vallen weer meerdere teams.

‘‘Ik ben zelf Toetser en Vergunningverlener Milieu in het team van Grondwaterbescherming. Hier ben ik verantwoordelijk voor de aanvragen die binnenkomen van bedrijven die willen bouwen in een grondwaterbeschermingsgebied.  In Nederland hebben we namelijk verschillende grondwaterbeschermingsgebieden. Dit zijn gebieden waar grondwater uit de grond wordt gehaald om er uiteindelijk kraanwater van te maken. In de aangewezen gebieden wil je zo weinig mogelijk werkzaamheden hebben, zodat er geen grote hoeveelheid aan verontreiniging in het gebied terechtkomt. Maar in een land zoals Nederland, waar de ruimte wat beperkter is, moet er soms wel gebouwd worden in een grondwaterbeschermingsgebied.

Voordat ze kunnen gaan bouwen moet er aan aanvraag worden ingediend bij de Omgevingsdienst. Deze aanvraag wordt door mij opgepakt en dan wordt er als eerst gekeken naar de toetsing van de aanvraag (of het volgens de wet wel of niet mag). Hierna volgt het stukje maatwerk, namelijk: het verlenen van een vergunning. Dan ga je kijken wanneer er een vergunning verleend mag worden en onder welke voorwaarden en voorschriften, hierna kan pas een vergunning verleend worden.’’

Traineeship VTH

Ondanks dat Bart het traineeship Duurzame Ontwikkeling interessant vindt, mistte hij toch lessen op juridisch gebied die hij echt kon toepassen in de praktijk bij zijn werk bij de Omgevingsdienst Haaglanden. ‘’Door het traineeship word je ook beter in je werk. In mijn werk leer ik heel veel, maar als ik de theorie erachter hoor of ervaringen hoor van de docenten die me lesgeven dan kan ik dat weer meenemen in mijn werk.’’ Daarom heeft Bart besloten om ook het traineeship Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving te gaan volgen. ‘’Ik zal het traineeship Duurzame Ontwikkeling blijven volgen, maar bij het traineeship VTH kan ik selectief kiezen welke les ik ga volgen aan de hand van hoe interessant ik het vind en of ik het onderwerp bijvoorbeeld kan toepassen in mijn werk.

Het volgen van een traineeship zou ik zeker ook aanraden aan andere mensen. Door het volgen van een traineeship bij Xstate krijg je de kans om op verschillende projecten aan de slag te gaan. Dit is natuurlijk super waardevol. Je kan kijken wat er voor projecten zijn, wat je leukt vindt en waar je goed in bent. Nadat je ervaring hebt opgedaan, kun je bijvoorbeeld op een functie solliciteren waar je meer werkervaring voor nodig hebt en voor langere tijd wilt blijven. Door Xstate heb ik een kickstart van mijn carrière gekregen, waardoor ik in de toekomst zelfstandig verder kan. ”

Omschrijf Xstate in 3 woorden

Ondersteunend, professioneel en betrokken