Bjorn zijn ervaring

Bjorn zijn ervaring

Traineeship VTH (Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving)

In onderstaande blog vertelt Bjorn meer over zichzelf, het contact met Xstate, zijn werkzaamheden & het traineeship VTH (Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving).

Ik ben Bjorn Besselink, 22 jaar en woon sinds 5 jaar in Den Bosch. Ik kom oorspronkelijk uit de Achterhoek, maar vanwege mijn studie ‘Toegepaste Biologie’ ben ik verhuisd naar Den Bosch. Deze studie heb ik destijds gekozen vanwege mijn interesse in planten, dieren, ecologie en milieu. Ik vind het super leuk om te reizen, samen te eten met vrienden of spelletjes te doen met vrienden. Verder ben ik vaak in de natuur te vinden. Over 5 jaar zie ik mezelf met een huisje, boompje, beestje en een werkplek waar ik mij fijn voel en mezelf kan zijn.

Contact met Xstate

Begin dit jaar was ik op zoek naar werk, toen ik via LinkedIn een berichtje kreeg om een keer een vrijblijvend gesprek te voeren met Xstate. Ik dacht ‘kan geen kwaad’ en zo ben ik snel in contact gekomen. Van het één kwam het ander en door het snelle handelen van Xstate kon ik al snel op gesprek komen. Ik wilde graag gaan werken op het gebied van milieu of natuur. Aan de hand daarvan werden gesprekken bij opdrachtgevers ingepland en sinds april van dit jaar ben ik via Xstate werkzaam bij de OMWB (Omgevingsdienst Midden-West Brabant) waar ik nu werk als Vergunningverlener Agrarisch.

Door de snelle reacties, aardige mensen en het idee dat er naar je wensen wordt geluisterd, werd ik enthousiast over Xstate.

Traineeship VTH

Sinds 4 april ben ik werkzaam bij Xstate en heb ik ondertussen een aantal lessen gehad van mijn traineeship VTH. De eerste les Bestuursrecht was best pittig, maar de leuke docent die alles enthousiast bracht, maakte het een stuk makkelijker. Momenteel zitten we tussen 2 vakken in, Fysieke leefomgeving en de Omgevingswet. Ik hoop nog veel meer te leren tijdens het traineeship, zoals hoe ik een goede Vergunningverlener wordt en ik hoop nog veel meer kennis uit het vakgebied op te doen.

Wat ik tot nu toe het leukst vind aan het traineeship, is dat je informatie krijgt in de lessen die je uiteindelijk kunt toepassen in de praktijk. Daarnaast de gemixte groep mensen in de klas, waardoor we veel van elkaar kunnen leren.

Mijn traineeshipklas is echt top, we zitten allemaal in dezelfde leeftijdsgroep, tussen de 20 en 30. We hebben wel allemaal een andere studierichting gehad, maar dat maakt het juist leuk om van elkaar te leren. De sfeer is gezellig, in de pauze eten we met zijn allen en daarna gaan we gezamenlijk een rondje lopen.

Momenteel is mijn grootste uitdaging in ons werkveld wanneer de Omgevingswet daadwerkelijk in werking treedt, maar daar hebben we helaas niks in te zeggen. Een andere grote uitdaging door het tekort aan werknemers, is om niet overspoeld te raken door de hoeveelheid werk. Maar door leuke collega’s en goede communicatie is het prima te doen. Nu alleen nog de kennis laten groeien om een echt goede Vergunningverlener te worden.

Mijn werkzaamheden

Bij de OMWB als Vergunningverlener Agrarisch houd ik mij momenteel vooral bezig met meldingen activiteitenbesluit, maar ook begin ik langzaamaan met mijn eerste vergunningen en adviesverzoeken van de gemeentes. De begeleiding vanuit mijn opdrachtgever is super, ze nemen de tijd om mij te laten leren en leggen ook geen druk op om alles binnen een paar maanden te kunnen.

Ik zou het traineeship zeker aanraden voor starters of mensen die nog niet zeker weten wat ze precies willen gaan doen. Het is een traject waarin je het vak langzaam (op eigen tempo) eigen kan maken en waarin je volledig wordt geholpen in een specifieke tak van sport. Omdat je niet alleen bent, kunnen anderen je vaak helpen en kun jij anderen helpen.

Mijn ervaring met Xstate in drie woorden

Snel, hulpvaardig, meedenkend