Daan zijn ervaring

Daan zijn ervaring

Traineeship Duurzame Ontwikkeling

In deze blog vertelt Daan meer over zijn opleiding, keuze voor het traineeship Duurzame Ontwikkeling en het contact met Xstate.

Opleiding Land- en Watermanagement

In de zomer van 2020 ben ik afgestudeerd aan de opleiding Land- en Watermanagement op Hogeschool van Hall Larenstein te Velp. Ik heb in 2016 voor deze opleiding gekozen, omdat ik zeer geïnteresseerd ben in het vak Aardrijkskunde. Tijdens mijn periode op de middelbare school ging ik voor advies naar een decaan. De decaan adviseerde mij om te kijken bij Land- en Watermanagement. Na het bezoeken van een Open Dag en een meeloop dag was ik zeker van mijn keuze.

In het laatste jaar van de opleiding begin je na te denken over wat je wilt gaan doen na het behalen van je diploma. Ik heb gekozen om niet door te studeren voor een master en wilde dus het werkveld betreden. Dit was een vrij spannend moment voor mij, omdat dit de eerste keer was dat ik serieus ging solliciteren voor een baan.

Zoektocht naar een baan

Om een goede baan te vinden, had ik ten eerste voor mezelf bedacht dat ik een baan wilde waarin ik kon groeien als persoon. Daarnaast dat ik ook de kans kreeg om kennis op te doen in het vak duurzame gebiedsontwikkeling en klimaatadaptatie. Hierbij was een eis dat ik niet in het diepe gegooid zou worden en dat ik gedurende mijn tijd als werknemer, opgeleid werd tot een werknemer met veel ervaring en kennis.

Tijdens het solliciteren merkte ik dat veel bedrijven jonge mensen zochten, maar ook dat deze jonge mensen veel ervaring moesten hebben. Dat laatste kon ik werkgevers niet bieden. Ik kwam tenslotte net van mijn opleiding en had nog geen werkervaring in de sector duurzame gebiedsontwikkeling en klimaatadaptie.

Nadat ik op diverse vacatures gesolliciteerd had en steeds maar te horen kreeg dat ik geen ervaring had, ben ik mezelf gaan afvragen hoe ik die ervaring kon krijgen. Via een tip van een vriend ben ik terecht gekomen in de traineewereld. Traineeships bieden de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en tegelijkertijd ervaring op te doen. Hierdoor ben ik ook bij Xstate uitgekomen.

Het traineeship Duurzame Ontwikkeling bij Xstate

Xstate geeft me de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen op het gebied van kennis, maar ook om ervaring op te doen. Hier ondersteunt Xstate mij volledig in. Dit was nog iets wat ik belangrijk vond, dat een bedrijf me zou ondersteunen op momenten dat ik dit nodig heb. Deze aspecten zorgden ervoor dat ik heb gekozen voor Xstate.

Binnen het traineeship Duurzame ontwikkeling wil ik mezelf ontwikkelen tot een persoon die veel kennis heeft vergaard over diverse onderwerpen zoals klimaatadaptie, ruimtelijke ordening, energietransitie, etc. Deze kennis wil ik in het werkveld gebruiken om Nederland duurzamer te maken, zodat de generaties die volgen ook veilig kunnen leven. Verder geeft het traineeship mij de kans om werkervaring op te doen. Vooral in de sector van Duurzame ontwikkeling is dit erg belangrijk, omdat het een sector is waarin tijd niet verloren mag gaan.