De triatleet met een duurzame missie

De triatleet met een duurzame missie

Jesse van Hulst

Nadat Jesse van Hulst (27) tijdens zijn eerste triatlon, op toen 23-jarige leeftijd, iedereen voorbij fietste en uiteindelijk als 6de eindigde, wist hij dat dit nog niet zijn laatste triatlon was. Bij Xstate kan hij zijn passie als triatleet combineren met zijn idealen om de transitie in het publieke domein te versnellen bij de Gemeente Gennep. ‘Dat ik een combinatie van werk en sport kan doen bij Xstate is al heel mooi, maar dat Xstate in me gelooft op zowel zakelijk als sportief gebied is wat dit echt een oprechte samenwerking maakt.’

Hoe het begon

Na zijn middelbare school is Jesse naar de Radboud Universiteit in Nijmegen gegaan om de opleiding Sociale Geografie, Planologie, Milieu-maatschappij Wetenschappen te studeren. Hier kwam hij tijdens zijn opleiding al snel tot het besef dat hij zich meer zorgen ging maken over de wereld om hem heen. ‘Ik wil een wereld die voor iedereen leefbaar is: voor de mensen, maar ook zeker voor de biodiversiteit en het niet menselijk leven zoals planten en dieren.’

Na zijn opleiding heeft Jesse nog verschillende banen gehad, maar hij zocht toch een bedrijfspartner die hem meer kon helpen op zowel zakelijk als sportief gebied. ‘Ik kwam Xstate tegen op een jobboard en heb toen direct mijn stoute schoenen aangetrokken en de directeur Walter een e-mail gestuurd. Hierin vertelde ik wie ik ben, mijn ervaring, dat ik heel graag de duurzame transitie wil versnellen in het publieke domein en dus een partner zoek die me zowel zakelijk als sportief ondersteunt. Het eerste gesprek vond plaats en dat voelde vanaf beide kanten heel erg goed, waarna het balletje is gaan rollen.’

Gemeente Gennep

Via Xstate werkt Jesse, als Young Professional, nu bij de gemeente Gennep waar hij de functie Beleidsmedewerker Mobiliteit en Verkeer vervuld. Oorspronkelijk is dit een functie voor 32 uur, maar Jesse vervuld deze functie in 24 uur. ‘Het is soms een uitdaging om het goed passend te maken, maar ik krijg daarin wel veel begeleiding van collega’s om het tot een goed einde te brengen. Als enige Beleidsmedewerker Mobiliteit en Verkeer heb ik best veel verantwoordelijkheden en dit betekent dat ik van alle markten thuis moet zijn, wat het ook een hele leuke uitdaging maakt! Ik ben bezig met budgetcontroles, dus het budget van de gemeente op het gebied van verkeer en mobiliteit in de gaten houden, bewonersklachten, overleggen met scholen over veiligheid en fietsroutes naar school en ga zo maar door’.

Triatlon

Naast zijn baan bij de gemeente Gennep heeft Jesse natuurlijk ook nog zijn andere passie: triatleet zijn. ‘Ik ben altijd al bezig geweest met sport. Eerst was ik altijd te vinden op mijn longboard, waar ik grote afstanden mee heb afgelegd. Daarna ben ik als bijbaantje als fietskoerier gaan werken in Nijmegen. In die tijd deed ik ook al aan hardlopen. In 2019 dacht ik: Ik ben al heel goed bezig met hardlopen en fietsen, zwemmen kan er ook nog wel bij! Ik heb toen mijn eerste recreatieve triatlon gelopen en daar ben ik als 6de geëindigd. Daar zat zeker meer in dacht ik.’

Meer triatlons volgden en daarin merkte Jesse dat hij het topsport leven erg interessant vond en er ook steeds beter in begon te worden. Zo werd Jesse dit jaar zelfs vierde op de Ironman in Venetië. ‘Bij de Ironman lag ik op een gegeven moment op kop. Je hebt dan ineens 4 politiemotoren bij je rijden en had ik een voorsprong 4 minuten op de rest, omdat ik gewoon zó hard aan het fietsen was. Ik kwam als eerste de wisselzone binnen en daar stonden meer dan duizend mensen mij toe te juichen. Ook de omroeper die mijn naam riep in het Italiaans. Dat was wel echt een kippenvel momentje en doet je ook wel beseffen dat het proces het allemaal waard is. Het proces van steeds een stapje beter worden in triatlons, een partner hebben zoals Xstate en andere sponsors vinden, daar leer ik echt ontzettend veel van.’

De gemeente Gennep steunt Jesse ook in zijn passie voor de triatlon sport. Ze geven hem daarin de vrijheid om ook hybride thuis te werken, zodat hij meer tijd heeft om te trainen. ‘Ik heb een baan van 24 uur die ik verdeel over 4 dagen, daarbij werk in uren van 10 tot 4 of van 9 tot 3. Van de 4 dagen die werk, werk ik vaak 2 dagen op kantoor en 2 dagen thuis. Mocht het een keer zo uitkomen dat ik niet kan hardlopen, bijvoorbeeld omdat het ’s avonds regent, dan kan ik ’s middags tijdens een droog moment hardlopen en ’s avonds mijn werk afmaken voor de gemeente Gennep.’

Xstate

Sinds begin 2023 werkt Jesse bij Xstate. ‘Xstate helpt mij op zowel zakelijk als sportief gebied heel erg. Toen ik op gesprek ging bij verschillende gemeentes kreeg ik altijd een goede voorbereiding, ze lieten de keuze van een opdrachtgever ook compleet bij mij. ‘Doe iets wat voor jou goed voelt’, werd er tegen me gezegd. Na elk sollicitatiegesprek kreeg ik een belletje van Walter of Sonja over hoe het gesprek was gegaan. Dat is iets wat ik ook heel erg waardeerde vanuit Xstate.

Ook op het gebied van sporten hebben ze me geholpen. Door middel van een sportbudget kan ik bijvoorbeeld betere sportschoenen kopen of een aerodynamische helm, waardoor ik weer ‘gratis’ snelheid krijg. Ik ben Xstate dan ook op zowel sportief als zakelijk gebied heel erg dankbaar!’

Jesse zullen we zeker in de toekomst bij Xstate blijven zien. Zo zal Jesse ons op 16 september meenemen naar de triatlon de ‘DTS Bosbaan sprint’. Waar we samen met collega’s van Xstate onder begeleiding van Jesse mee gaan doen aan de triatlon.