Dennis zijn ervaring

Dennis zijn ervaring

Traineeship Duurzaamheid

Dennis heeft aan de Rijksuniversiteit Groningen de bachelor Technische Planologie en de master Environmental & Infrastructure Planning gevolgd. Toen hij klein was begon zijn interesse voor het klimaat, de gebouwde en natuurlijke omgeving al. Zijn volgende stap? Het traineeship Duurzaamheid. In deze blog lees je Dennis zijn Xstate ervaring.

Opzoek naar een baan

Ik wilde na mijn studie gelijk graag aan het werk, toen kwam ik erachter dat bedrijven toch wel vaak om ervaring vragen. Ik heb dan wel de opleidingen gedaan, maar deze waren vooral op de theorie gericht en binnen de opleidingen heb ik geen praktijkervaring opgedaan. Hierdoor kwam ik al meer in de richting van detachering. Daarbij bood Xstate ook een traineeship Duurzaamheid aan. Toen dacht ik meteen: dat is interessant. Want op die manier leer je ook nog iets naast je werk en heb je extra verdieping op je vakgebied. Dat waren voor mij wel echt de voordelen van een traineeship. De variatie door het projectmatig werk wat je doet binnen de detachering sprak mij ook erg aan.

 

“Kennis uit een module als ‘Hoe werkt de gemeente’ komt tijdens je studie niet aan bod, maar bij een traineeship wel weer. Zo leer naast het aspect duurzaamheid ook andere nuttige zaken die in je werkzaamheden direct weer terugkomen.” 

 

Ik had een gesprek aangevraagd via de website van Xstate. We hebben toen kort telefonisch contact gehad en daarna ben ik bij Xstate in Leeuwarden geweest. Ik had ook bij andere detacheringsbureaus gesolliciteerd, maar naar mijn idee zijn ze daar nauwelijks geïnteresseerd in jou als persoon. Daar is het meer: leuk dat je er bent, we gaan een opdracht zoeken.

 

Het contact met Xstate

Ik ervaar het contact met Xstate als heel goed. Ik heb nog geen intensieve begeleiding nodig gehad, maar als er kleine dingetjes zijn of als ik vragen heb kan ik altijd direct bij hen terecht. Ze luisteren ook altijd erg goed. Met het persoonlijke ontwikkelplan wordt er erg gekeken naar waar je jezelf nog in kunt verbeteren, maar wordt er ook gefocust op de dingen die goed gaan. Het contact onderling vind ik heel fijn.

Bij Xstate zien ze overal het positieve van in en zijn ze energiek in de communicatie. Daarbij zijn ze gedreven in wat ze doen. Ze denken actief met je mee. Met het zoeken naar een opdracht vragen ze welke kant je graag op wil, wat je graag nog wil leren of wat je graag in je opdracht zou terugzien. Nu is het natuurlijk zo dat ze niet overal rekening mee kunnen houden, maar het laat wel zien dat ze geïnteresseerd zijn in je en dat ze doen wat ze kunnen. Toen ze een opdracht aan het zoeken waren voor mij, werd ik ook betrokken in de tussenstappen. Dat ging over hoe ik mij kon voorbereiden of wat ik extra kon doen.

 

Eerste project

In maart heb ik twee maanden een kort project gedaan. Daarna ben ik in juli begonnen bij de Gemeente Midden-Groningen. Ik ben dus al bezig met mijn tweede opdracht.

“Het meewerken aan projecten vind ik op dit moment het leukste waar ik me mee bezighoud. Ik wil zelf ook het liefst verder in de richting van de lokale duurzaamheid en de energietransitie in de gemeente. ” 

Bij mijn eerste opdracht stond al van tevoren vast dat deze twee maanden zou duren. Ik heb een rapportage samengesteld en geschreven over de duurzame ontwikkelingen in het havengebied van Delfzijl en Eemshaven, zodat Groningen Seaports opnieuw het Ecoports certificaat kon behalen. In de rapportage heb ik aangetoond dat de haven veel extra stappen zet op het gebied van bijvoorbeeld waterstof, windenergie, circulaire economie, natuurontwikkeling en duurzame bedrijfsvoering. Ik heb hiervoor veel collega´s gesproken. De maatregelen en acties binnen de duurzame ontwikkelingen vond ik enorm interessant om te onderzoeken en mee te krijgen.

Huidige werk

Nu werk ik bij Gemeente Midden-Groningen. Dit zie ik meer als ‘echt’ werk in plaats van een project. Ik ben onderdeel van het team Ruimtelijke Ontwikkeling. Binnen dit team loop ik eigenlijk met van alles mee. Deze werkzaamheden variëren heel erg. Zo kan ik mij bijvoorbeeld bezighouden met het schrijven van een ruimtelijke afweging voor het verlenen van een omgevingsvergunning, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een dakkapel. Ik beoordeel dan of dit ruimtelijk mogelijk is en op welke manier van het bestemmingsplan afgeweken kan worden.

Daarnaast heb ik ook meegewerkt aan een project in relatie tot de woningbouwopgave en -initiatieven in de gemeente. De gemeente heeft in de woonvisie vastgesteld waar en hoeveel huizen ze willen gaan bouwen. Ook gaat het over wat voor type woningen er gebouwd gaan worden. Hiervoor heb ik verschillende dingen in kaart gebracht. Af en toe houd ik mij ook bezig met initiatieven omtrent zonneparken. Hier komt vaak veel bij kijken. Inhoudelijk in de procedure kan ik bij verschillende onderdelen ondersteunende werkzaamheden verrichten.

Verder heb ik recent alle karakteristieke panden in de gemeente geïnventariseerd en samengevoegd in een bijlage voor bij een nieuw bestemmingsplan.
Ook ben ik bezig geweest met de ondersteuning van een project samen met de provincie en andere gemeenten. Hier willen alle partijen onderzoeken of er meer en nieuwe bedrijvigheid te creëren is langs de A7 en de N33, in combinatie met het versterken van toerisme en natuurontwikkeling. Dit project zit nog helemaal in de beginfase. Er wordt nu voornamelijk onderzoek gedaan. Wat is er mogelijk en wat is er al gedaan aan ontwikkelingen op bestaande bedrijventerreinen? En waar zitten nu bepaalde knelpunten? Aangezien het project nog in de beginfase zit, is het erg leuk voor mij om hierin vanaf het begin nieuwe dingen op te kunnenpakken.

 

De sfeer op locatie

Ik heb allemaal hele leuke collega’s. Mijn collega’s hebben altijd een erg open houding. Wanneer ik een vraag heb, kan ik gerust bij ze terecht. Ze willen ook altijd wel meekijken naar werk dat ik gedaan heb. Ze geven ook feedback waar ik echt iets aan heb. Het zijn echt leuke mensen. Ik heb totaal niet het gevoel gehad dat ze dachten: nou daar hebben we weer iemand die we even moeten inwerken. Totaal niet.

Een uitdaging voor mij was om mijn weg te vinden in een organisatie zoals de gemeente. Ik had voor mijn start bij Xstate helemaal geen werkervaring. Bij mijn eerste opdracht ging het er weer heel anders aan toe in vergelijking met mijn huidige werk. Voor mij blijft het nog steeds wel een uitdaging om erachter te komen hoe bepaalde procedures in elkaar zitten. Vooral in het begin, toen ik hier net nieuw was, was dat voor mij in veel gevallen eerst helemaal niet duidelijk.

 

“Bij Xstate wordt ook echt gekeken naar je als persoon, waar jouw interesses liggen en welke kant je graag op zou willen. Én wat je doelen zijn.”

 

Covid-19

Momenteel werk ik weer alleen vanuit huis. Hiervoor werkte ik wel sporadisch op locatie, wanneer we bijvoorbeeld teamoverleg hadden of voor een middag-borrel. Ik merk wel dat wanneer je op kantoor werkt, je gemakkelijk even langs iemand loopt voor een praatje of een korte vraag. Door het thuiswerken mis je ook het sociale contact. Maar thuiswerken heeft ook wel weer zijn voordelen. Je hoeft niet meer te reizen en je kan gemakkelijk tussendoor even wat anders doen.

We hebben nog maar drie lessen gehad met betrekking tot het traineeship Duurzaamheid. Maar de kick-off vond ik tot nu toe het leukste. Je ontmoette iedereen daar en ik vond de sfeer gelijk heel goed. Ik heb normaal gesproken wel een hekel aan voorstelrondjes om elkaar te leren kennen. Alleen dit vond ik juist heel spontaan gaan. Er was een goede dynamiek met leuke mensen. Dus dat heb ik tot nu toe als het leukste moment ervaren. De tweede en derde les hebben we ook veel nuttige dingen geleerd. Dingen die niet in mijn opleidingen aan bod zijn gekomen, maar die ik nu heel goed kan toepassen in mijn werk bij de gemeente. Alleen is de sfeer anders aangezien je elkaar door de coronamaatregelen niet meer fysiek kunt zien.

In duurzaamheid zijn er best wel wat opgaves en uitdagingen, wat betreft het aardbevingsgebied bijvoorbeeld, maar ook in relatie tot de bevolkingsgroei en -krimp verhouding in de gemeente. Dit zijn boeiende onderwerpen waar ik uiteindelijk wel meer in zou willen doen.

Dennis zijn Xstate ervaring in drie woorden

Enthousiast, doelgericht en belangstellend

Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Klik hier.