Traineeship Energietransitie Maak jij Nederland een stukje duurzamer?

Nederland moet aardgasvrij worden. Gemeenten zij volop bezig met ruimtelijke vraagstukken. De implementatie van de Omgevingswet staat namelijk voor de deur. Daarbij spelen er allerlei ontwikkelingen rondom de energietransitie.

Nederland aardgas vrij maken

Tijdens het traineeship Energietransitie ga jij je hiermee bezig houden. Je zal werkzaam zijn bij bijvoorbeeld gemeente, waterschap, woningcorporatie of de provincie. Naast het meewerken aan bijvoorbeeld het opstellen van Regionale Energie Strategie volg je één keer per maand de les ‘duurzaamheid’ gegeven door de Bestuursacademie Nederland. Ook vinden wij jouw persoonlijke ontwikkeling belangrijk, dus hier maken wij ook zeker tijd voor.

Ben jij degene die samen met ons Nederland een stukje duurzamer gaat maken?

Solliciteer dan hier!

block-img

Wat houdt het in?

 • Opleiding Duurzame Ontwikkeling
 • Xstate dagen
 • Bedrijfsbezoeken
 • Persoonlijk ontwikkeltraject
 • Uitdagende opdrachten

Hoe een dag van een trainee Energietransitie eruit kan zien

Één van onze trainees is Sjûke. Zij is trainee duurzaamheid. Ze is werkzaam bij de provincie Groningen. Haar werkzaamheden bestaan vooral uit het contact houden met betrokkenen. Ze schrijft een rapport met haar bevindingen en houdt interviews. Hierin zoekt ze uit of de standpunten van interne medewerkers onderbouwt kunnen worden met cijfers. Ook brengt zij juridische kaders in beeld en woont zij vergaderingen bij die te maken hebben met haar onderzoek.

“Ik ben nu 4 maanden aan het werk bij de provincie Groningen. Mijn opdracht was om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren voor het omzetten van een samenwerkingsovereenkomst naar een bedrijfsvoering organisatie. Dat is net even een andere rechtsvorm. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat het niet kan, dus onderzoek ik nu wat daar de gevolgen van zijn.”

“Het contact vanuit Xstate is hartstikke goed. Ze zijn altijd bereikbaar en ik kan ook altijd bellen. Dat vind ik heel prettig. Xstate reageert eigenlijk ook altijd heel daadkrachtig, als er iets geregeld moet worden, wordt het ook geregeld. Ook heb ik tussentijds contact met Xstate voor mijn persoonlijke begeleiding.”

Benieuwd naar de rest van Sjûke haar ervaring? Klik hier.

 

Met welke werkzaamheden kan jij je bezig gaan houden tijdens het traineeship Energietransitie?

Tijdens het traineeship Milieu ga jij je o.a. met de volgende werkzaamheden bezighouden:

 • Warmte transitievisie opstellen (aardgas vrije wijken creëren)
 • Klimaatadaptatie (hitte-, water-, droogteoverlast en overstromingen)
 • Meewerken aan het opstellen van een Regionale Energie Strategie
 • Schrijven van een Omgevingsvisie
 • Opstellen van een Uitvoeringsagenda
 • Meewerken aan de implementatie van de Omgevingswet
 • Draagvlak creëren onder medewerkers, burgers en organisaties

Solliciteer dan hier!

Krijg jij hier energie van?

block-img

Wie zijn wij?

De CO2 uitstoot moet in Nederland in 2030 gehalveerd zijn. Door trainees en professionals in te zetten op uiteenlopende opdrachten richting o.a. energietransitie, klimaatadaptatie en verduurzaming werken wij mee aan Nederland een stukje duurzamer te maken. Want een beter begin, begint bij je zelf!

Ons doel? Nederland een stukje duurzamer maken. Hoe we dit doen? Op een vooruitstrevende manier talent aan ons binden en in te zetten op toffe, uitdagende opdrachten gericht op het creëren van een duurzame leefomgeving.

Wij zijn een organisatie waar trots, vertrouwen en gedrevenheid de basis vormen voor onze cultuur. Altijd dat stapje harder willen lopen, jezelf willen verbeteren, uitdagen en inspireren. Dat zijn wij!

Dé stap in jouw carrière!

Wij faciliteren een compleet ontwikkelpakket met daarin de exclusieve opleiding ‘Duurzame Ontwikkeling’ (Bestuursacademie Nederland) voor de praktijk, een persoonlijk ontwikkelingstraject en uitdagende opdrachten.