Het perfecte cv

Het perfecte cv

Tips om je te onderscheiden

Een van de meest bekende, maar soms ook uitdagende onderdelen van het sollicitatieproces is het curriculum vitae, beter bekend als het cv. In deze blog zullen we je uitleggen waarom een cv zo cruciaal is bij het vinden van jouw ideale baan na het afstuderen. Maar ook vertellen we je handige tips en trucs om een goede cv op te stellen, waarmee je moeiteloos kunt gaan solliciteren!

Waarom is een goed cv belangrijk?

Je cv, samen met een overtuigende motivatiebrief, fungeert als de eerste indruk voor een werkgever of recruiter. Op basis hiervan beslist de werkgever of je uitgenodigd wordt voor een kennismakinggesprek met de recruiters. Een goed gestructureerd en aantrekkelijk cv is daarom essentieel in het sollicitatieproces.

Hoe bouw je een effectieve cv op?

In het verleden heb je waarschijnlijk al een leuke bijbaan of stageplek gehad en heb je daarvoor waarschijnlijk al eens een cv moeten opstellen.  Hoewel het lijkt alsof het simpelweg knippen en plakken is, zijn er verschillende aanpassingen mogelijk om je cv te laten opvallen tussen andere sollicitanten. We hebben de do’s en don’ts onder elkaar gezet voor je.

Do:

 • Contactgegevens: Vermeld je volledige naam, adres, geboortedatum, telefoonnummer en e-mailadres.
 • Persoonlijk stukje: Voeg een persoonlijk stukje tekst toe om je cv meer te laten zijn dan slechts een opsomming van feiten. Wees authentiek, maar vermijd het kopiëren van je motivatiebrief. Zo blijf je uniek!
 • Werkervaring: Beschrijf wat voor werkzaamheden je hebt gedaan en wat je taken en verantwoordelijkheden waren bij je eerdere werkervaring, zelfs als het niet formeel was. Stages en vrijwilligerswerk kunnen ook zeker relevant zijn.
 • Opleidingen: Benoem de meest recentste je gevolgde opleidingen eerst en daarna de oudere gevolgde opleidingen en vergeet ook niet te melden of je diploma’s en/of certificaten hebt behaald.
 • Kennis, vaardigheden en hobby’s: Benoem relevante vaardigheden die je hebt ontwikkeld, maar blijf specifiek en vermijd algemeenheden. Denk bijvoorbeeld aan computerkennis zoals: Excel, GIS, e.d.
 • Wees creatief: Overweeg het toevoegen van een voorstelfilmpje of maak je cv professioneel in programma’s zoals Canva.
 • Voeg relevante socials toe: Link naar social media-accounts met portfolio-waardige content, wat handig kan zijn voor creatieve functies. Denk hierbij aan stedenbouwkundige schetsen of die je hebt gemaakt.
 • Laat je cv controleren: Voorkom fouten en slordigheden en laat je cv nog eens doorlezen door iemand anders. Misschien ziet hij of zij fouten die jij over het hoofd hebt gezien!
 • Sla je cv op als pdf: Zo kan de opmaak van je document niet veranderden, geef daarnaast je het pdf-bestand een duidelijke naam, waar je ook je eigen naam in hebt verwerkt. Dus: cv-piet-de-jong.
 • Extra’s: Een professionele foto van jezelf, en vermeld ook andere relevante bezittingen, zoals een rijbewijs.
 • Gebruik gratis cv-templates: Als je moeite hebt om te beginnen, zijn er online diverse gratis cv-templates beschikbaar die je als basis kunt gebruiken.

Don’t:

 • Gebruik een professioneel en neutraal e-mailadres: het komt niet representatief over als je email eruitziet als loverammenstein123@hotmail.com.
 • Voor elke werkgever of vacature dezelfde cv gebruiken: pas je cv aan op basis van de specifieke vacature, zodat het relevanter wordt voor de werkgever.
 • Schrijf geen boekwerk: Beperk je cv tot maximaal 2 A4’tjes en vermijd overbodige informatie.
 • Je cv niet updaten: Controleer regelmatig of alle informatie nog klopt en voeg nieuwe prestaties of cursussen die je in de tussen tijd hebt behaald toe.
 • Maak het leesbaar: Zorg voor een duidelijke opmaak met tussenkopjes en links, zodat je cv overzichtelijk en leesbaar is.
 • Neem niet klakkeloos dingen over AI tools: AI kan een hulpmiddel zijn om teksten te schrijven voor je cv, maar let hierbij op dat AI niet vlekkeloos Nederlands schrijft. Niet zo heel handig dus! Het liefst zien werkgevers jouw eigen schrijfstijl terug, zodat ze ook idee krijgen van hoe jij bent.

Klaar om je volgende baan te veroveren?

Met deze tips ben je klaar om een onweerstaanbaar cv te maken dat opvalt tussen alle andere sollicitaties. Dus waar wacht je nog op? Mocht je nog vragen hebben bij het opstellen van je cv kun je altijd onze recruiters een berichtje doen!

Cv afgerond?

Je bent klaar om te solliciteren!