Interview met Walter

Interview met Walter

Operationeel directeur

In dit interview vertelt Walter, operationeel directeur van Xstate, waar hij trots op is en wat de plannen zijn voor de komende periode.

Waar ben je trots op?

Als ik terugkijk, ben ik er vooral heel trots op dat we met zijn allen zo snel gegroeid zijn. Zelf ben ik eind 2020 met Xstate Zuid begonnen, niet wetende wat de markt inhoudt. Van daaruit hebben we intern goede mensen aan ons kunnen binden, die er bewust voor kozen om bij een startup aan de slag te gaan en daar een bijdrage aan te leveren. We zijn begonnen op het gebied van duurzaamheid, het verduurzamen van de publieke sector. Ik denk dat het heel mooi is dat we samen die transitie hebben gemaakt om niet alleen te richten op duurzaamheid, maar ook op het verjongen van de publieke sector. Daarmee hebben we ons steeds beter kunnen richten op jong talent en uit kunnen dragen hoe belangrijk onze missie is; Het verjongen en verduurzamen van de publieke sector.

In het begin kregen we best wel wat weerstand, omdat opdrachtgevers liever ervaren mensen wilden. Nu krijgen we juist vragen om te helpen met de strategische personeelsplanning door jong talent te binden en te enthousiasmeren voor de publieke sector.

Ook zijn we van reactieve naar proactieve recruitment gegaan. Eerst was het adverteren en hopen dat de juiste mensen gingen reageren, ik denk dat we nu steeds beter zijn geworden in het vinden van de juiste mensen en ook om deze te binden aan Xstate. Andere trotse momenten zijn de kick-offs en afsluitingen van al onze klassen. Onze trainees komen individueel en soms een beetje zenuwachtig de klas in en komen als collectief volwassen groep uit het traineeship met onderlinge verbinding en persoonlijke groei. Ook weten ze qua werk steeds beter wat ze wel of niet leuk vinden en hoe ze echt impact kunnen maken. Door middel van de XstateClub wordt dit versterkt, wij nemen veel minder de rol van werkgever in, maar we pakken samen dingen op.

Wat zijn de plannen voor de komende periode?

Volgens mij zijn we bewezen succesvol met de traineeships die we nu hebben, Duurzame Ontwikkeling en VTH. Binnenkort begint alweer klas 9 van Duurzame Ontwikkeling, ik denk dat we heel trots mogen zijn dat deze als een huis staat. VTH heeft nu twee klassen en vanuit Xstate Zuid hebben we nu ook een vaste medewerker voor de werving voor dit traineeship. Voor de komende tijd is het vooral belangrijk om deze lijn door te zetten, het traineeship Duurzame Ontwikkeling wordt aangevuld met twee nieuwe onderwerpen, waardoor deze nog breder en volwaardiger wordt. De klassen voor VTH worden steeds groter, de bedoeling is om dat dit jaar ook door te trekken.

Na de traineeships willen we mensen nog verder uitdagen om door te groeien en te ontwikkelen door middel van een Young Professional programma. Hierin gaan ze zich nog verder ontwikkelen op het gebied van competenties en specifieker vakinhoudelijk op het domein waar zij willen. Ik denk dat daarin de grootste ontwikkeling zal zitten.

Ook de XstateClub zal de volgende stap gaan maken met meer evenementen en meer momenten van verbinding en ontwikkeling. Dit zal ook zichtbaarder worden binnen de organisatie en daarbuiten.

Wat zijn concrete doelen?

Uiteindelijk willen we de publieke sector verjongen en verduurzamen, daarvoor is een doel gesteld van 250 externe collega’s eind 2024 die impact maken in de publieke sector. Dan maken we samen echt wel impact, mede door het tweede doel om dat bij 150 opdrachtgevers te doen. Daarnaast is medewerkerstevredenheid super belangrijk, dat onze mensen zoveel mogelijk waarde ervaren in werkplezier en hun ontwikkeling.

Verder willen we intern op onze huidige kantoren Leeuwarden en Eindhoven gaan groeien. Daarnaast gaan we op locatie Amersfoort een nieuwe locatie openen waar we een vast intern team willen creëren. We zijn hiervoor nog op zoek naar accountmanagers en recruiters, we hebben veel mogelijkheden op het gebied van Duurzame Ontwikkeling en VTH. De kansen en de formule liggen er, het is belangrijk om deze te benutten en daarmee ook onze opdrachtgevers nog beter van dienst te kunnen zijn.

We hebben ervoor gekozen om recruitment te ontwikkelen door Alex aan te stellen als Regiomanager Zuid, om recruitment belangrijker te maken en te ontwikkelen op het gebied van tooling en marketing. Hierin willen we in blijven investeren om de beste kandidaten te vinden en weten te binden.

Hoe wil je Xstate uitdragen?

Dat zit hem voor mij vooral in de kernwaarden uitdragen als een jong en dynamisch bedrijf. Ik zou graag zien dat mensen graag bij onze club willen horen, waar leuke mensen werken, waar je uitgedaagd wordt en waar je kan leren.