Je bent afgestudeerd, en nu?

Je bent afgestudeerd, en nu?

Je bent afgestudeerd. Na jarenlang studeren, colleges volgen, verslagen schrijven, onderzoek doen en tentamens maken is het eindelijk zo ver: je bent klaar. Je hebt lang naar het behalen van je diploma toegewerkt en nu is het moment daar. En dan? Wat doe je na het studeren? Voor veel (bijna) afgestudeerden is dit een groot vraagstuk. Want ondanks dat je je studie misschien fantastisch vond, is het moeilijk om te zeggen wat voor baan je wilt. Natuurlijk zijn er studies waar de vervolgstap duidelijker is. Als je HBO-V studeert, zal je daarna hoogstwaarschijnlijk de zorg in gaan. Voor andere studies is dit minder duidelijk. Denk hierbij aan studies als sociale geografie & planologie, milieukunde, econometrie en scheikunde. In deze blog helpen we jou om te kiezen wat een goede vervolgstap kan zijn voor als je bent afgestudeerd.

Verder studeren of werken?

Eigenlijk is de eerste vraag die je jezelf stelt nadat je (bijna) bent afgestudeerd: Wil ik verder studeren, of wil ik gaan werken? Wanneer je graag verder wilt studeren, moet je natuurlijk een interessante studie doen. Ga je voor een (pre-)master die aansluit op jouw bachelor, of kies je juist voor een compleet nieuwe studie? Wil je aan het werk? Ga dan snel door naar de volgende vraag.

 

Wat voor soort werk?

Wanneer je gaat zoeken naar vacatures, kan het lastig zijn om passende vacatures te vinden. Daarom is het van belang dat je van tevoren goed weet wat voor werk je zou willen. Wil je afwisselend werk? Een kantoorbaan? Veel zelfstandig moeten werken? Veel moeten presenteren? Onderzoek moeten doen?

Door van tevoren te bedenken wat voor jou ideaal zou zijn, kun je de vacatures filteren. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je vacatures ziet die ook echt passen bij jouw wensen. Hierbij kun je natuurlijk letten op de functieomschrijving in de vacature, maar let ook op de eigenschappen waar de organisatie in de vacature om vraagt. De eigenschappen kunnen vaak ook een beeld geven van de functie. Wordt er bijvoorbeeld gevraagd om aanpassingsvermogen? De kans is dan groot dat je bij deze functie met veel veranderingen te maken zult krijgen. Wordt er om creativiteit gevraagd? Dan zul je bij deze functie waarschijnlijk vaak moeten brainstormen en met nieuwe ideeën moeten komen.

 

Wat voor soort organisatie?

De organisatie waar je werkt, heeft veel invloed op je plezier in het werk. Als de cultuur van de organisatie geen goede match is met jouw persoonlijkheid, dan kan het van beide kanten gaan schuren. Bedenk daarom van tevoren wat je zoekt in de organisatie en wat voor jou een goede werksfeer zou zijn. Bij sommige organisaties is het normaal dat je alles zelfstandig doet en ligt er veel aandacht op jouw prestaties. Andere organisaties kijken juist minder naar jouw individuele prestaties en focussen meer op hoe het team werkt. Vind jij het fijn als het een grote organisatie is waar je misschien niet iedereen kent, of gaat je voorkeur uit naar kleinere organisaties? Vind je het fijn als je je collega’s ook buiten werktijd spreekt voor de gezelligheid, of wil je liever dat al het contact met collega’s alleen tijdens werktijd plaatsvindt?

Organisaties kunnen erg van elkaar verschillen. Sommige organisaties organiseren veel uitjes en borrels, andere organisaties minder. Bij sommige organisaties krijg je een bedrag om te besteden aan je eigen ontwikkeling (bijvoorbeeld het volgen van een training), andere organisaties doen dat niet. Hier is geen goed of fout, kijk wat bij jou past.

Door ook hier op te filteren, zorg je ervoor dat je solliciteert op banen waar jij enthousiast van wordt en dat je in een organisatie terechtkomt die bij jou past.

 

Wat als je eigenlijk geen idee hebt?

Als je bent afgestudeerd en een studie hebt afgerond waarbij je op veel verschillende functies kan worden ingezet, is het vaak lastig om te kiezen welke functie het beste bij jou past. Vooral in veel universitaire studies doe je weinig stage-ervaring op, waardoor het moeilijk is om een beeld te hebben van de verschillende functies die je zou kunnen vervullen.

Als je nog zoekende bent naar wat voor functie bij je past, zou een detacheringsbureau een passende oplossing voor jou kunnen zijn. Je wordt hierbij, vaak in overleg met het detacheringsbureau, ingezet voor een paar maanden tot een paar jaar op een functie die bij jou past. Het voordeel hiervan is dat je ervaring kunt opdoen bij verschillende organisaties en/of in verschillende functies. Zo ontdek jij welk werk het beste bij jou past. Doordat je niet slechts een paar weken wordt ingezet op een functie, zoals bij veel uitzendbureaus wel het geval is, kun je ook écht ontdekken hoe de functie en organisatie zijn. Doordat je langere tijd bij het detacheringsbureau zit, ontstaat er een goede relatie tussen jou en het detacheringsbureau. Beide partijen zijn op zoek naar iets passends voor jou.

Bij een detacheringsbureau wordt vaak gezocht naar hoogopgeleiden en/of specialisten, met een studierichting of werkervaring in een specifieke richting. Het detacheringsbureau weet daarom goed wat er speelt in jouw werkveld, en heeft er ook veel contacten lopen waar jij baat bij kunt hebben. En de voordelen van een detacheringsbureau ten opzichte van een uitzendbureau? Bij een detacheringsbureau heb je een formele arbeidsrelatie, die je bij een uitzendbureau niet hebt. Je hebt als gedetacheerde een opzegtermijn, kan niet zomaar ontslagen worden en je krijgt doorbetaald in de periodes waarin er geen werk beschikbaar is. Je hebt daardoor veel zekerheid.

 

Niet verder studeren, wel graag verder ontwikkelen

Natuurlijk leer je bij een nieuwe functie veel bij, dus ontwikkel jij je ook als je een nieuwe baan hebt. Toch vinden veel studenten het prettig om nog wat meer te leren als ze net zijn afgestudeerd. Om weer te gaan studeren is vaak te veel van het goede. Veel mensen die net zijn afgestudeerd willen graag praktische kennis meekrijgen, die ze kunnen gebruiken bij hun nieuwe baan.

Een goede manier om deze praktische kennis te krijgen, terwijl je ook aan het werk bent, is een traineeship. Bij een traineeship heb je een volwaardige baan bestaande uit de combinatie van werken en leren. Binnen een vastgestelde periode, bijvoorbeeld 1 jaar, volg je trainingen en colleges die passen bij jouw werk. Bij traineeships krijg je vaak praktische kennis, soms van vakmensen uit het werkveld, die jij vervolgens direct kunt toepassen in jouw eigen werk.

Bij sommige traineeships wordt je op verschillende functies ingezet, om zoveel mogelijk te leren in korte tijd. Andere traineeships zetten je juist in op één functie, die je tijdens je hele traineeship vervult. Het ene traineeship bestaat vooral uit zelfstudie en e-learning, terwijl een ander bijvoorbeeld uit colleges en trainingen bestaat met andere trainees. Elk traineeship kan dus verschillen. Kijk ook hierbij wat voor jou een prettige manier lijkt om een traineeship te volgen.

Veel pas afgestudeerde mensen geven aan dat een traineeship een goede stap is na het afstuderen. Het kan je net dat ene zetje in de rug geven in de juiste richting, waarbij je precies die kennis krijgt die je nog miste tijdens je studie.

 

Eigen keuze

Natuurlijk is het voor iedereen anders wat hij/zij wil doen nadat ze zij afgestudeerd. Het belangrijkste is dat jij kijkt wat bij jou past. Waar heb je op dit moment baat bij? De tip van Xstate is om voor jezelf eens op papier te zetten wat jouw ideale functie zou zijn, en bij wat voor soort organisatie je die functie zou willen vervullen. Door voor jezelf duidelijk te maken wat je wilt, maak je het zoeken naar een baan veel makkelijker.

Xstate is natuurlijk een detacheringsbureau, waar je ook een traineeship kunt volgen. Veel trainees geven aan het een prettig idee te vinden dat zij via ons veel praktijkervaring opdoen, en zo kunnen ontdekken wat voor werk echt bij ze past. Als jij merkt dat je veel kennis hebt, maar weinig praktijkervaring, kan een traineeship of detacheringsbureau voor jou de ideale oplossing zijn. Omdat je hier veel praktijkervaring opdoet, en bij verschillende functies aan de slag kunt, krijg jij de mogelijkheid om te ontdekken waar je passie ligt en waar jij enthousiast van wordt. Waarom zou je jezelf niet de kans gunnen om te ontdekken waar je hart ligt?