Jolien haar ervaring

Jolien haar ervaring

Traineeship Duurzame Ontwikkeling

Jolien heeft de bachelor Scheikundige Technologie aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond en de master Sustainable Energy Technology aan de TU Delft gevolgd. Tijdens haar bachelor ontwikkelde ze een grote interesse voor duurzame energie en ze koos daarom voor een master in dit vakgebied. Met de traineeship Duurzame Ontwikkeling bij Xstate is zij begonnen aan haar carrière in de energietransitie. In deze blog lees je meer over Jolien haar ervaring met het traineeship Duurzame Ontwikkeling en Xstate.

Mijn zoektocht naar een baan

Tijdens mijn afstudeeronderzoek kwam ik tot het besef dat het studentenleven echt bijna afgelopen was en mijn werkende leven zou gaan beginnen. Omdat corona nog volop heerste, was een tussenperiode of langere vakantie geen aantrekkelijke optie meer. Daarom koos ik ervoor om na mijn afstuderen direct aan het werk te gaan. Rond de kerstvakantie, een paar maanden voor mijn afstuderen, begon ik daarom met solliciteren. Via LinkedIn zag ik de vacature voor het traineeship Duurzame Ontwikkeling van Xstate en ik was eigenlijk meteen enthousiast. Ondanks dat ik niet aan alle voorwaarden voldeed – zo stond mijn studie er niet tussen en had ik geen ervaring in werken bij de overheid – besloot ik toch te solliciteren.

Via LinkedIn zag ik de vacature voor het traineeship Duurzame Ontwikkeling van Xstate en ik was eigenlijk meteen enthousiast.

Ik kreeg erg snel een reactie terug met daarin een uitnodiging voor een eerste gesprek. Na dit eerste gesprek werd ik ook uitgenodigd voor de tweede ronde waarin ik een korte presentatie moest geven. Dit ging erg goed en ik kreeg in dat zelfde gesprek meteen te horen dat ze me graag erbij wouden hebben! Super fijn natuurlijk!

Eerst zou ik aansluiten bij de klas van juni, maar omdat mijn afstudeerdatum nog onzeker was, ben ik uiteindelijk toch gestart met de klas van maart. Dit was voordat ik officieel was afgestudeerd. Sinds april doe ik mijn eerste opdracht bij provincie Fryslân als projectondersteuner bij het team Energie & Klimaat.

Aan de slag bij provincie Fryslân!

In eerste instantie zou ik mij uitsluitend met de problemen rondom de energie-infrastructuur en de systeemstudie bezig houden. Nu hebben we het uitgebreid naar het schrijven van het energieprogramma (het beleid voor ons team), ik pak wat kleine dingen rondom biomassa op en ik ga nog een inventarisatie rondom energieopslag doen.

Het team waarin ik werk is echt heel leuk! Iedereen is onwijs aardig en behulpzaam. Ik werd hartelijk welkom geheten toen ik er begon. In het begin was het wel wennen. Ik had nog geen echte werkervaring en de overheidswereld was ook nieuw voor me. Dit hoort er natuurlijk bij, omdat je jong en net afgestudeerd bent, leer je alles snel genoeg.

Door mijn studie heb ik specifieke en technische kennis over de energietransitie. Ik merkte al snel dat hier veel vraag naar is. Energietransitie is echt een lastige opgave met nog veel onduidelijkheden en nieuwe dingen. Dus ik kan met mijn kennis echt een nuttige bijdrage leveren aan de Friese energietransitie, dit geeft me veel voldoening!

Door mijn studie heb ik specifieke en technische kennis over de energietransitie. Energietransitie is echt een lastige opgave met nog veel onduidelijkheden en nieuwe dingen. Dus ik kan met mijn kennis echt een nuttige bijdrage leveren aan de Friese energietransitie!

Met mijn werk krijg ik de kans om mijn technische kennis en inzichten in te brengen in een sociale omgeving. De opgave van de energietransitie wordt voor mij steeds duidelijker. Op de universiteit is alles mogelijk en je houdt alleen rekening met de technische beperkingen. Maar hier kan je wel weer iets op bedenken. Nu mag ik meemaken en zien hoe het in de ‘echte’ wereld er aan toe gaat. Hierdoor krijg ik een beter besef van hoe groot en moeilijk de energietransitie echt is. Dit is onwijs interessant en ik leer iedere dag weer nieuwe dingen.

Als ingenieur vind ik het vooral lastig om sommige procedures binnen de overheid te begrijpen. De afgelopen zes jaar heb ik constant logica toegepast, deze logica is voor mij nog niet altijd terug te vinden in de procedures. Ik denk dat er een andere soort logica achter zit die ik nog moet ontdekken. Maar ook dit leer je en iedereen heeft er gelukkig begrip voor dat je dit niet weet of begrijpt, dat helpt natuurlijk ook. Daarnaast ondersteunt de opleiding van de traineeship met extra informatie in sommige processen.

Thuiswerken

De eerste werkdag bij Provincie Fryslân was op het provinciehuis. Ik werd hier ontvangen door mijn begeleider en ik kreeg meer informatie over mijn opdracht en werkzaamheden. Ook kreeg ik een korte uitleg over de structuur binnen de provincie. De dag eindigde met een rondleiding; de Statenzaal is echt super mooi!

De eerste paar maanden was het alleen maar thuiswerken. Persoonlijk had ik hier geen problemen mee. Ik was er door mijn afstudeeronderzoek ook al aan gewend. Pas toen we weer een enkele vergadering in het echt hadden gehad merkte ik wel het verschil. Een vergadering op locatie werkt voor mij beter, die kunnen ook net wat efficiënter zijn. Het is daarom fijn dat dit nu weer af en toe kan. Het thuiswerken blijft van sprake, alleen op de dag van jouw opgave kan je een overleg op locatie plannen.

Vooral in de eerste maanden vond ik het wel lastig dat je niet even snel iets kon vragen. Ook zijn de agenda’s van mijn collega’s altijd erg vol dus kan het soms lastig zijn ze te bereiken. Ik denk dat dit, om tussendoor korte vragen te stellen, makkelijker was geweest als er gewerkt werd op het provinciehuis. Nu ik zelf goed in het werk zit en ik duidelijk heb wat mijn taken zijn, samen met een wekelijks begeleidingsmoment, is het thuiswerken al helemaal geen probleem meer!

Ervaring als trainee

De kick-off van onze klas was helaas nog online. Net zoals de les over adviseren. Ondanks dat de we de eerste kennismaking online moesten doen, was het erg goed geregeld. Van te voren moesten we een vragenlijst invullen voor de Profile Dynamics, zodat we de profielen tijdens de kick-off konden bespreken. Ik vond dit erg leuk, ook om te zien wat het profiel van onze klas was. Om de kick-off toch met een borrel af te sluiten had Xstate ons allemaal een uitgebreid borrelpakket opgestuurd. Dit was echt een leuke en lekkere verassing!

We hebben geluk gehad dat alleen de kick-off en de les over adviseren online moesten plaatsvinden. Vanaf de eerste les over Ruimtelijke Ordening mocht het weer fysiek. Om dit op een duurzame locatie te doen was al helemaal leuk! Deze les hadden we nog een extra voorstelrondje gedaan, als een soort ijsbreker, maar ook om elkaar weer wat beter te leren kennen. Het verschil tussen online en fysiek was erg groot en het was leuk elkaar in het echt te zien. Je legt dan makkelijker contact en het is een stuk gezelliger.

Xstate in 3 woorden

Vriendelijk, benaderbaar en snel.

Zie jij jezelf in dit vakgebied werken?