Kim haar ervaring

Kim haar ervaring

Traineeship Duurzame Ontwikkeling

In dit blog vertelt Kim meer over haar ervaring met Xstate, het traineeship Duurzame Ontwikkeling en haar werk bij de Gemeente Weststellingwerf.

 

Eerste contact met Xstate

Ik ben Kim Wierenga, 22 jaar oud en ik werk sinds maart 2021 bij Xstate. Ik heb gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen waar ik eerst de bachelor Technische Planologie heb gevolgd. Daarna ben ik verder gegaan met de master Environment & Infrastructure Planning.

Hoe ik Xstate heb gevonden? Eigenlijk heeft Xstate mij gevonden! Dat maakt dat je je gewaardeerd en welkom voelt. Ik kreeg een bericht via LinkedIn, of ik een keer telefonisch wilde koffiedrinken, want door corona kon dat helaas niet op kantoor. Het telefonische gesprek voelde erg goed. Tijdens het gesprek werd mij verteld dat ik de week daarna zou horen of ik op een vervolggesprek mocht komen. Maar voordat we het gesprek hadden afgesloten, had ik al een vervolgafspraak staan. Een afspraak waarin ik mezelf moest presenteren. Wie ben ik, wat wil ik doen en waarom?

Tijdens de presentatie heb ik een inkijkje gegeven in mijn persoonlijke leven en mijn academische keuzes. Ik wist na mijn master nog niet goed wat voor werk ik wilde gaan doen. Maar toen ik eens terugkeek op bepaalde keuzes die ik heb gemaakt in mijn studie, kwam er heel duidelijk een rode draad naar voren; Duurzaamheid. Daar sluit het Traineeship Duurzame Ontwikkeling heel goed bij aan.

 

Traineeship Duurzame Ontwikkeling

Ik ben in juni 2021 gestart met het Traineeship. We hebben al een aantal lesdagen gehad. Die zijn niet alleen interessant, maar ook heel gezellig. Het thema van de lesdagen verschilt per keer. Dit is bijvoorbeeld Ruimtelijke Ordening, Energietransitie of Adviesvaardigheden. Deze diversiteit spreekt mij erg aan.

Als klas kunnen we elkaar ook goed vinden als we tegen problemen aanlopen. Het is fijn om te weten dat iedereen tegen dingetjes aan loopt als ze net beginnen met werken. Dat we daar open een gesprek over kunnen hebben, is voor mij echt de meerwaarde van een gezamenlijke klas in het Traineeship. Ook ons tweewekelijkse koffiemomentje met een deel van de klas is altijd super gezellig.

 

Huidig project bij Gemeente Weststellingwerf

Xstate had na het tekenen van mijn contract al snel een leuke opdracht voor me, bij de Gemeente Weststellingwerf. Daar ben ik sinds april 2021 onderdeel van het Programmateam Klimaat en Duurzaamheid. Ik ben projectleider van een subsidietraject vanuit de Rijksoverheid. Deze subsidie moeten wij bij de inwoners krijgen, zodat zij stappen kunnen zetten richting een duurzamer leven. Dit hebben we ingericht door het opzetten van een Groene Bon-actie waarmee inwoners energiebesparende producten kunnen kopen. Maar ook organiseren we webinars en energiecoachgesprekken vanuit deze subsidieregeling. Eén project, maar heel divers dus! De uitdaging om inwoners te betrekken bij de klantreis die ze moeten maken richting een duurzamer leven is iets waar ik me graag mee bezig houd. Want alle mensen zijn op een andere manier met duurzaamheid bezig. Iedereen meekrijgen, vanaf het punt waar ze op dit moment staan. Dat is ons doel.

Verder kijk ik naar de mogelijkheden om monitoring van klimaat en duurzaamheid vorm te geven binnen de gemeente. En we willen de energiecoaches structureler onderdeel maken van het aanbod van de gemeente. Ik mag een plan maken voor hoe we dit willen inrichten en wie we daarbij moeten betrekken.

 

Werkzaamheden

Mijn werkdag begint tussen 8 uur en half 9. Elke dag is anders. Soms heb ik veel overleggen, soms ook bijna geen. Dit maakt de werkweek heel divers. De ene dag kan je veel aan documenten werken, de andere dag ben je veel in gesprek om nieuwe plannen te maken. Doordat ik ben begonnen tijdens corona, ben ik nog bijna niet in het gemeentehuis geweest. Dit maakte het wel wat lastig om de collega’s goed te leren kennen. De collega’s binnen het Programmateam spreek ik dagelijks. Mijn overige collega’s vanuit ons overkoepelende team spreek ik een stuk minder vaak. Gelukkig hebben we elke donderdagmiddag Happy Hour: een gezellige borrel om elkaar even te zien en te spreken.

Omdat ik al vanaf het begin full time thuis werk, is het wel prettig dat de lesdagen van het Traineeship fysiek zijn. Op deze manier zien we elkaar ongeveer maandelijks. Dit maakt het contact met elkaar een stukje makkelijker. En ook is fysiek les krijgen voor mij efficiënter dan online les. Dit maakt dat de lesdagen een leuke afwisseling zijn met het thuiswerken.

 

Xstate in drie woorden

Leerzaam, gezellig en divers