Lotte haar ervaring

Lotte haar ervaring

Traineeship Duurzame Ontwikkeling

In deze blog vertelt Lotte meer over haar ervaring met Xstate, het traineeship Duurzame Ontwikkeling en de werkzaamheden bij haar huidige project.

Contact met Xstate

In maart 2021 heb ik de master Sociologie aan Tilburg Universiteit afgerond. In de maanden daarna ben ik gaan rondkijken voor een baan. Eind juni kwam ik op LinkedIn een leuke vacature tegen van Xstate. Voor een gemeente in Noord-Limburg was Xstate op zoek naar een starter voor de functie ‘junior beleidsmedewerker wonen’. Daarnaast kon ik parallel deelnemen aan het talent-ontwikkelprogramma ‘Duurzame Ontwikkeling’. Bij het lezen van de vacature sprak het onderzoeken naar de woonbehoeftes van de inwoners van de gemeente mij erg aan. Toch had ik in eerste instantie wel mijn twijfels of de functie wel helemaal aansloot bij mijn profiel. Dit kwam doordat er veel naar onderdelen uit het ruimtelijk domein werd verwezen.

Uiteindelijk heb ik toch besloten om mijn CV op te sturen in de hoop meer te weten te komen over de vacature. Tien minuten later werd ik al gebeld door een enthousiaste meneer van Xstate en een aantal dagen later zat ik al achter mijn laptop voor een online kennismakingsgesprek. Het kennismakingsgesprek nam al mijn twijfels weg. Uit dit gesprek kwam naar voren dat mijn opleidingsachtergrond prima aansloot bij het functieprofiel. Dit zorgde ervoor dat ik deze kans met beide handen wilde aangrijpen. Na het kennismakingsgesprek heb ik een tweede gesprek gehad bij de gemeente en uiteindelijk heb ik ze met mijn motivatiebrief kunnen overtuigen dat ik de juiste kandidaat was voor deze baan. Op 1 juli 2021 ben ik gestart bij Xstate!

Het traineeship Duurzame Ontwikkeling

Back to school: vrijdag 9 juli zat ik in een klaslokaal in Almere met mijn naambordje voor mijn neus. Dit was de eerste lesdag van het traineeship ‘Duurzame Ontwikkeling’. Ik zag allemaal gezichten die ik niet kende, veel mensen uit verschillende delen van Nederland en iedereen met een andere achtergrond. Maar we hadden één ding gemeen: we waren allemaal starters die aan het begin stonden van hun carrière!

Het contact met mijn mede-Xstaters was van begin af aan meteen goed. Natuurlijk moest iedereen even zijn draai vinden binnen de groep, maar gelukkig kostte dit niet veel tijd. Iedereen is erg behulpzaam en tijdens de lesdagen hebben we het ook erg gezellig samen. Daarnaast hebben we ook om de week op woensdag een koffiemomentje met een klein groepje waarin iedereen zijn verhaal kan vertellen en waarin er naar elkaar geluisterd wordt.

Via het traineeship Duurzame Ontwikkeling krijg ik de kans om meer kennis op te doen over onder andere duurzaamheid, projectmatig werken en adviseren. Deze kennis kan ik direct in de praktijk brengen bij verschillende werkzaamheden en projecten bij de gemeente Gennep. Hierbij kun je denken aan het beoordelen van nieuwe woningbouwinitiatieven van projectontwikkelaars, woningcorporaties en startersgroepen. Het contact met Xstate verloopt goed, ik kan ze altijd bellen of appen voor vragen. Daarnaast vinden er om de zoveel weken gesprekken plaats voor een stukje persoonlijke ontwikkeling.

Werken bij de gemeente Gennep

Ik ben nu 9 maanden via Xstate werkzaam bij de gemeente Gennep. Een kleine gemeente gevestigd in Noord-Limburg. Zelf kom ik uit een dorpje uit Brabant dat vlakbij Gennep ligt, dus ik kan heerlijk op de fiets naar het werk. Ik heb het ontzettend naar mijn zin en ik voel me hier helemaal op mijn plek. Als junior beleidsmedewerker wonen houd ik mij onder andere bezig met het opstellen van een woonvisie, het beoordelen van nieuwbouwprojecten, de starterslening, het opstellen van prestatieafspraken met de woningcorporaties en het aanjagen van verduurzamingsmogelijkheden.

Xstate in drie woorden

Enthousiast, leerzaam en gezellig