Lútsen zijn ervaring

Lútsen zijn ervaring

Oprichter van Xstate

Met zijn ruime ervaring in de arbeidsbemiddeling en als ondernemer, draagt hij met Xstate bij aan de verduurzaming van Nederland. In dit interview stelt Lútsen zichzelf voor. We krijgen inzicht in zijn werkzaamheden bij Xstate en hij vertelt over zijn groene voornemens.

Wie is Lútsen?

Mijn naam is Lútsen Zijlstra. Ik ben 39 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin en twee kinderen in Reduzum (Fryslân).

Ik zit al jaren in de arbeidsbemiddeling en in 2010 besloot ik voor mezelf te beginnen. Dat begon met de oprichting van Xelvin, waar ik nu nog steeds mede-eigenaar van ben. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van Grenzelooswerk (wat nu Yobbers heet). In 2019 ben ik gestart met Xstate, omdat ik vind dat er qua toegevoegde waarde en kwaliteit op het gebied van detachering nog wel kansen liggen. Het eerste idee was om in de richting van duurzaam vastgoed te gaan, maar we zijn uiteindelijk toch geswitcht naar de richting overheid. Door de richting duurzaamheid en overheid, in combinatie met het opleiden van jong talent, kan Xstate echt die toegevoegde waarde leveren.

Door de richting duurzaamheid en overheid, in combinatie met het opleiden van jong talent, kan Xstate echt die toegevoegde waarde leveren.

Wat ik zie gebeuren, is dat bedrijven veel hetzelfde doen en in dezelfde vijver zitten te vissen. Zelf wil ik echt een toegevoegde waarde leveren. Dus moet je het anders doen dan een ander. We hebben natuurlijk het klimaatakkoord voor 2050 getekend en ik zie dat er erg veel over wordt gesproken. Daarentegen wordt er in mijn optiek nog niet genoeg mee gedaan.

Toen we ons huis gingen verduurzamen, maakte ik kennis met de ambtelijke molen en kwam ik erachter dat hier veel meer een ‘can do mentaliteit’ in kan. Zo vielen er uiteindelijk een aantal puzzelstukjes op z’n plek om Xstate te starten en de richting op te gaan waar we nu mee bezig zijn.

De toegevoegde waarde van Xstate zit in het focussen op het jonge talent. Zij staan te springen om hun steentje bij te dragen en impact te maken om Nederland duurzamer te maken.

Zelf ben ik geen direct aanspreekpunt voor de trainees, daar zijn de collega’s om ons heen voor. Wel staat mijn telefoonnummer overal bij en onder. Dus mensen kunnen mij altijd bellen. Ik vind het ook erg leuk om met iemand te sparren, om de visie die ik heb en de genoemde toegevoegde waarde die ik en Xstate hebben met anderen te delen.

Werkzaamheden

Mijn werkzaamheden, als oprichter en eigenaar van Xstate, zijn vooral het bezig zijn met de achterban en de bijbehorende processen. In regio Zuid zijn we nu een tweede vestiging van Xstate begonnen, daarin is veel afstemming nodig om het goed in hoofdlijnen neer te zetten. De focus ligt voor mij meer op de strategie en visie van Xstate.

Wat ik zo leuk vind aan het werken in de arbeidsbemiddeling, is dat ik met mensen, werk en dingen in beweging kan krijgen. Deze branche geeft de mogelijkheid om met leuke mensen leuke dingen te gaan doen. Het proces van iets bedenken, uitwerken en de reacties hierop staat mij aan. Ook als dit negatief is, is het leuk, want daar kan je weer heel veel van leren en vanuit daar verbeteren. Dat speelveld, daar word ik heel gelukkig van.

Wat ik zo leuk vind aan het werken in de arbeidsbemiddeling, is dat ik met mensen, werk en dingen in beweging kan krijgen.

Daarnaast is het mooie aan dit werk, dat we altijd met twee partijen werken: de collega en de opdrachtgever. Als ze beiden tevreden zijn, dan ben ik ook tevreden. Het werken met mensen kan aan de andere kant ook complex zijn, maar als je goed luistert en de dingen goed voor elkaar hebt, kan je hele leuke dingen met elkaar doen en bereiken. Als je goede kwaliteit hebt – iemand met een goede persoonlijkheid die echt wat komt brengen – dan is een opdrachtgever ook heel snel tevreden.

Lútsen en duurzaamheid

Een duurzame wereld is voor mij vooral belangrijk in relatie tot mijn kinderen. Zij moeten ook een wereld hebben waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen tot wie ze willen zijn. Dat is voor mij heel belangrijk, om op die manier naar de toekomst te kijken. Duurzaamheid is daar dan een essentieel onderdeel in.

Mede met de oprichting van Xstate kan ik mijn bijdrage leveren aan de verduurzaming van Nederland. Om zo ook mee te helpen de Global Goals te bereiken. Verder heb ik de groene voornemens om mijn huis verder te verduurzamen. We wonen in een huis uit 1994 en we hebben dit compleet gestript en van binnen af weer helemaal opnieuw opgebouwd. Mijn volgende stap zou zijn om aardgasvrij te worden, maar zover zijn we helaas nog niet. Met het verduurzamen van je huis heb je zelf natuurlijk veel invloed, daarom is dat voor mij een logische eerste stap.

Duurzaam dilemma: Alleen nog maar elektriciteit van de wind of van de zon?

Dan ga ik voor elektriciteit van zon. Hier heb je zelf meer invloed op. Je kan op je eigen terrein of dak zonnepanelen leggen. Ik zou wel open staan voor een kleine windmolen op eigen terrein. Mijn keuze voor zonne-energie heeft dus niks te maken met het huidige negatieve beeld rondom windmolens. Bij ons in het dorp hebben we zelfs een dorpswindmolen die elektriciteit opwekt voor onze regio!

Xstate in 3 woorden

Energiek, jong en talent.

Zie jij jezelf in dit vakgebied werken?