Maxime haar ervaring

Maxime haar ervaring

Traineeship Duurzame Ontwikkeling

Maxime is sinds mei 2021 werkzaam bij Xstate. Ze is afgestudeerd als Projectleider Interieur & Exterieur en als Landscape Designer. Duurzaamheid heeft als rode draad door haar opleidingen gelopen. In deze blog vertelt ze meer over haar ervaring met het traineeship Duurzame Ontwikkeling, Xstate en haar projecten.

Afgewezen?!

Via Indeed kwam ik de vacature voor het traineeship Duurzame Ontwikkeling tegen. Dit sprak mij aan, omdat tijdens mijn opleidingen duurzaamheid altijd als rode draad door de verschillende projecten liep. Ik was zoekende naar een nieuwe uitdaging en ik had wensen voor een bepaald werkveld, maar kreeg niet de kansen waar ik naar op zoek was. Toen mijn oog viel op de vacature bij Xstate, heb ik direct mijn motivatie opgestuurd.

Naar aanleiding daarvan, werd ik helaas afgewezen. Daar was ik het niet mee eens, dus belde ik naar de contactpersoon. Er volgde een uitleg, een soort van telefonisch sollicitatiegesprek en wat vervolggesprekken per videobellen en op het kantoor in Eindhoven. Uiteindelijk bleek het een goede match. Vooral de studie in combinatie met aan de slag gaan in het werkveld sprak mij aan. Met name, omdat er vaak om werkervaring wordt gevraagd waar je op de reguliere manier maar weinig de kans voor krijgt.

Project Ruimtelijke Ordening

Naar aanleiding van mijn opleiding Landscape Design, onderdeel van Management van de Leefomgeving, is er gekeken naar een functie in het ruimtelijk domein. Dit werd uiteindelijk beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening bij de Gemeente Geertruidenberg. Hier mocht ik in mei 2021 beginnen. Ik had er super veel zin in! Helaas bleek al gauw dat dit niet de functie was voor mij. Ik vond het lastige materie, moeilijk te volgen en ik kreeg er geen ‘feeling’ mee. Uiteindelijk heb ik kansen gezocht en gevonden en deze met beide handen aangepakt, dit met begeleiding vanuit Xstate. Dit is dan ook één van de voordelen van een traineeship, de mogelijkheid om een kijkje te nemen in verschillende functies.

Uiteindelijk heb ik mijn plekje helemaal gevonden binnen Duurzaamheid. Ik ben tijdens mijn RO functie ook bij de afdeling Duurzaamheid gaan ondersteunen waar in 2022 een extra fte vrij kwam welke ik mocht invullen. Hier werk ik nu met veel plezier en voldoening aan grote thema’s zoals de warmtetransitie, energiearmoede en duurzame energie. Het zijn mooie projecten waar ik trots op ben om onderdeel van uit te maken en die op dit moment super actueel zijn.

Traineeship Duurzame Ontwikkeling

Naast mijn 36 uur bij de Gemeente Geertruidenberg reis ik ongeveer één keer per maand op de vrijdag af naar Almere voor de lesdagen van het traineeship Duurzame Ontwikkeling. Hier krijgen we les van externe vakdocenten in onderwerpen zoals de Omgevingswet, ruimtelijke ordening, projectmatig werken en de energietransitie. Daarnaast hebben we ook intervisie momenten. Ik vind deze lesdagen erg leuk en leerzaam. De medestudenten zijn allemaal gelijkgestemden en omdat je allemaal ongeveer dezelfde interesses hebt, is de klik onderling ook echt gezellig. De docenten zijn kundig en weten veel. De reis naar Almere is altijd een hele onderneming, maar eenmaal terug naar huis voel ik me altijd super voldaan en vol nieuwe energie!

Xstate in drie woorden

Meedenkend, transparant en toegankelijk