Ruben zijn ervaring

Ruben zijn ervaring

Traineeship Duurzame Ontwikkeling

In deze blog vertelt Ruben meer over zijn ervaring met Xstate, het traineeship Duurzame Ontwikkeling en zijn huidige werkzaamheden.

Even voorstellen

Ik ben Ruben Aaftink, 24 jaar en ben sinds december 2021 actief bij Xstate. Voordat ik aan het traineeship begon, heb ik de opleiding ‘Deltamanagement’ gevolgd en afgerond aan de HZ University of Applied Sciences in Middelburg. De vraag “Wat houdt de opleiding deltamanagement in?’’ krijg ik regelmatig. Kort gezegd, de opleiding focust op het gebied tussen land en water, stakeholder management, klimaatadaptatie, projectmanagement en ruimtelijke ontwikkeling.

Hoe ben ik bij Xstate terecht gekomen?

Tijdens mijn afstudeerperiode heb ik veel samengewerkt met andere Young Professionals die bezig waren met hun tussentijdse of afstudeerstage. Één van mijn groepsgenoten kwam toen met nieuws dat hij het traineeship Duurzame Ontwikkeling van Xstate ging volgen.

Duurzaamheid is iets waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen. Daarom vind ik het een goed onderwerp om centraal te zetten in het traineeship. Na een aantal maanden zijn we met elkaar in contact gekomen om te kijken of het ook iets voor mij zou zijn. Mijn voorkeur ging al uit naar een traineeship, omdat ik denk dat het een goede eerste stap is in mijn carrière. Uiteindelijk heb ik contact opgenomen met Xstate. Ik kreeg binnen no-time de vraag of ik op gesprek wilde komen. Ik merkte al snel dat mijn kwaliteiten en interesses overeen kwamen met het profiel dat ze zochten. Na een aantal vervolggesprekken ben ik bij de gemeente Someren terecht gekomen. Dat bevalt me vooralsnog prima!

Wat kun je verwachten van het traineeship Duurzame Ontwikkeling?

Het traineeship biedt de mogelijkheid om opdrachten bij verschillende werkgevers uit te voeren. Zo kom je erachter wat bij je past. De lessen die worden aangeboden, zijn van hoge kwaliteit. Ik heb al veel geleerd over ruimtelijke ordening. Die kennis kan ik ook toepassen in het werkveld. Ik ben ook erg benieuwd naar de lessen over andere actuele onderwerpen, zoals de energietransitie en waterstof. Het is fijn om met mijn medetrainees te sparren over vraagstukken die ik bij de gemeente moet behandelen.

Daarnaast is het persoonlijk ontwikkeltraject een goede toevoeging aan het traineeship. In dit traject sta je als trainee centraal. De gesprekken met mijn ‘coach’ zijn altijd heel casual. Even een uurtje klagen of juist echt op specifieke situaties inhaken. Zelf ben ik nu vier maanden actief bij Xstate. Ik merk dat ik nog moet werken aan mijn tekstopbouw en vooral ook het communiceren vanuit de gemeente. Persoonlijk ben ik wel van een goed gesprek en gezelligheid, maar dat is niet altijd de juiste insteek. Het is daarom belangrijk dat ik bepaalde situaties beter moet inschatten. Gelukkig heb ik daar al wat stappen in gezet. Het contact en de begeleiding vanuit Xstate is prima! De werknemers zijn allemaal heel open en gezellig in de omgang. Je kunt van alles met ze bespreken. Als je zelf met verbeterpunten komt, nemen ze dat ook mee! Er wordt echt naar je geluisterd.

Mijn werkzaamheden bij de gemeente Someren

Op dit moment ben ik actief als Beleidsmedewerker Buitengebied bij de gemeente Someren. Ik hou me bezig met bestemmingsplannen en gebiedsontwikkelingen in het buitengebied. Denk hierbij aan het herbestemmen en ontwikkelen van bepaalde gebieden. Ik ben de procesbegeleider vanuit de gemeente die een bestemmingsplanprocedure moet begeleiden. Het komt erop neer dat ik veel met initiatiefnemers en adviseurs in contact ben over ingediende plannen. Het is van belang dat de ingediende plannen zich aan het beleid van de gemeente houden. Daar moet ik op controleren. Dit hoef ik (gelukkig) niet alleen te doen. Samen met andere afdelingen (vergunningen, groen, water, handhaving, etc.) wordt er gekeken of plannen wenselijk en voorstelbaar zijn. Dit is vaak uitdagend als Young Professional, aangezien ik zelf nog nieuw ben in het proces. Gelukkig krijg ik een goede begeleiding vanuit de gemeente Someren en kan ik met al mijn vragen terecht bij collega’s.

Het werk is iedere dag anders. De ene dag ben ik bezig met 1 specifiek plan en de andere dag ben ik met 5 of 6 verschillende plannen bezig. Het verveelt dus nooit! Ik vind het werk uitdagend en leuk om te doen. Als een plan uiteindelijk op zijn pootjes terecht komt, geeft dat een goed gevoel.

Waarom het traineeship Duurzame Ontwikkeling?

Je krijgt een eerste impressie van de werkwereld, je bent in contact met andere trainees die hetzelfde traject volgen en je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Verder krijg je inhoudelijk meer informatie over actuele onderwerpen rondom duurzaamheid tijdens de interactieve lessen. Daarnaast leer je onderwerpen vanuit meerdere invalshoeken te benaderen en toe te passen in de praktijk.

Xstate in drie woorden

Gezellig, interessant, uitdagend