

Als kind deed ik vaak het computerspel SimCity. Hierin kon je je eigen stad bouwen en moest je de bevolking tevreden houden. Ik dacht toen al: dit wil ik later in het echt doen. Dit veranderde door de jaren heen in het willen bijdragen aan een leefbare en duurzame leefomgeving. Na het behalen van de bachelor Management van de Leefomgeving en de master Sociale Geografie vroeg ik me af wat voor werk voor mij geschikt zou zijn. Ik wist wel wat mijn interesses waren, maar ik had geen idee hoe ik die kon vertalen naar iets concreets. Een traineeship leek me de perfecte manier om daar een antwoord op te vinden. Juist ook omdat er bij een breed begrip als duurzaamheid veel verschillende invalshoeken zijn. Wat mij aansprak aan het traineeship Duurzame Ontwikkeling, is dat ik de mogelijkheid kreeg om over de verschillende invalshoeken te leren en om hierin ook werkervaring op te doen.
De kennismaking en mijn eerste opdracht
Het eerste contact met Xstate vond plaats in de herfst van 2020, tijdens het eerste jaar van de coronapandemie. Een gekke tijd om net af te studeren en een vreemde tijd om te starten met je eerste échte baan. Via LinkedIn kreeg ik een berichtje met de vraag of ik geïnteresseerd was in het traineeship Duurzame Ontwikkeling. Het grappige is dat ik een paar dagen eerder deze vacature zelf ook al was tegengekomen op Indeed. Ik was op dat moment zelfs al bezig met het schrijven van een sollicitatiebrief. Na het doorlopen van de sollicitatieprocedure werd ik aangenomen en gingen we samen op zoek naar mijn eerste opdracht. Ik ging aan de slag als projectmedewerker duurzaamheid bij de gemeenten Wassenaar en Voorschoten. Daar heb ik veel geleerd over onder andere duurzame initiatieven vanuit de samenleving en de lokale energietransitie. Ook heb ik samen met collega’s een bomenactie georganiseerd, waarbij de inwoners van Voorschoten tegen een lage prijs een boom van de gemeente konden kopen.
Het traineeship Duurzame Ontwikkeling
Ongeveer tegelijkertijd startte ik met het traineeship Duurzame Ontwikkeling. Eens per maand hadden we een cursusdag in Leeuwarden. Meestal werd er per cursusdag een ander onderwerp behandeld. En soms werden er meerdere cursusdagen aan één groot thema besteed, bijvoorbeeld de energietransitie of ruimtelijke ordening. Ook is er uitgebreid aandacht besteed aan bijvoorbeeld adviseren, participatie en de omgevingswet. Dit zorgt voor een goede basiskennis van de verschillende thema’s in het werkveld. Daarnaast biedt dit traineeship voor ieder wat wils.
Naast het inhoudelijke deel vond ik het erg leuk om andere Xstaters te ontmoeten die ook net begonnen waren. Het schept direct een band als je ongeveer met dezelfde onderwerpen bezig bent. Het was tijdens de lunch en borrels dan ook altijd erg gezellig. Ook was het interessant om van elkaars ervaringen te leren. Dit gebeurde niet alleen tijdens de cursusdagen, maar ook tijdens intervisiesessies. Tijdens deze sessies kun je als trainee een onderwerp aandragen, waar vervolgens in een groepje uitgebreid op ingegaan wordt. Dit kan iets zijn waar je tijdens je opdracht tegenaan loopt, maar het kan ook gaan over hoe je mede-trainees een bepaalde situatie aan zouden pakken. Iedereen is immers nog zoekende en op deze manier heb je écht wat aan elkaar.
Werk op basis van interesse
Omdat ik ervaring wilde opdoen op meerdere gebieden van duurzaamheid ben ik na een jaar overgestapt naar een nieuwe opdracht via Xstate. Ditmaal bij de gemeente Stichtse Vecht. Ik ging daar aan de slag met duurzaam erfgoed en monumenten. Dit gaf mij de mogelijkheid om duurzaamheid te combineren met een andere grote interesse van mij: geschiedenis. Ik vond het fijn dat Xstate goed met me meedacht bij het vinden van een nieuwe opdracht.
Uiteindelijk hebben het traineeship en mijn eerste opdrachten via Xstate me vooral doen realiseren dat ik meer een generalist ben dan een specialist op één klein onderwerp. Ik hoef niet maar één invalshoek te kiezen, maar kan met mijn opgedane kennis en werkervaring over duurzame ontwikkeling op meerdere thema’s een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving. Daarmee heb ik mijn dilemma uit de eerste alinea opgelost.
Mijn ervaring met Xstate in drie woorden:
Sympathiek, laagdrempelig en concreet.