Saabriin haar ervaring

Saabriin haar ervaring

Traineeship Duurzame Ontwikkeling

Saabriin heeft European Law gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Tijdens haar studie heeft ze zich in het Europees recht verdiept en doordat alle vakken in het Engels waren, heeft ze ook haar taalvaardigheden getraind. Dit jaar volgt ze de master Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit Maastricht. Sinds begin november is Saabriin werkzaam als trainee Duurzame Ontwikkeling bij Xstate.

Hoe ben ik bij Xstate terecht gekomen?

Tijdens mijn studie had ik een specifieke baan voor ogen. Ik wilde advocaat worden. Achteraf lag mijn hart toch niet bij de advocatuur. Ik wilde meer maatschappelijk betrokken zijn en, het klinkt cliché, de wereld een betere en veiligere plek maken voor iedereen.

Onverwachts werd ik op 25 augustus 2021 via LinkedIn benaderd door Xstate. Het betrof een functie als junior handhavingsjurist waarbij ik uiteindelijk in vaste dienst zou komen bij de gemeente Venray. Daarnaast werd een talent ontwikkelprogramma “Duurzame Ontwikkeling” aangeboden. Meer maatschappelijk betrokken en jezelf ontwikkelen: twee vliegen in een klap!

Ik heb meteen contact opgenomen met Xstate. Binnen de kortste koren werd ik uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Ik heb toen een heel prettig en informeel gesprek gehad in de vestiging in Eindhoven. Wat bij mij een goede indruk heeft achtergelaten, is het feit dat ik mocht aangeven wat voor werk ik zoek en hoeveel uren per week. Om een voorbeeld te geven, er werd mij de vraag gesteld: ‘Hoe ziet je droombaan eruit?’ Ik vond dit eigenlijk wel een mooie en uitdagende vraag en moest er even over nadenken. Ik had tijdens het gesprek het gevoel dat mijn persoonlijke wensen werden gehoord en meegenomen in het zoeken van een baan. Xstate heeft me daarna in contact gebracht met mijn huidige opdrachtgever, de gemeente Venray.

Het traineeship Duurzame Ontwikkeling

Op vrijdag 19 november was de kick-off van de opleiding Duurzame Ontwikkeling. Ik vond het een mooie manier om mijn collega-trainees beter te leren kennen. Het was interessant om te horen waar andere trainees werken en waar ze zich mee bezighouden. Ik had voor de kick-off ook een vragenlijst van Profile Dynamics ingevuld. Mijn persoonlijke rapport gaf aan welke waarden ik hanteer in mijn werksituatie en mogelijk ook in mijn dagelijkse leven. De beschrijvingen waren zeer herkenbaar!

Ik heb nu een aantal lesdagen gehad. Het traineeship geeft mij handige tools om mijn vaardigheden te ontwikkelen. In de training Basis Adviseren heb ik, bijvoorbeeld, geleerd over verschillende adviesgespreksstijlen en welke stijl in een situatie het beste zal werken. Andere trainingen zijn dan weer gericht op het vergroten van kennis op het gebied van het ruimtelijk domein. Daarnaast is er ook aandacht voor jou als persoon. We hebben één keer per twee maanden een intervisiebijeenkomst waarin we in kleinere groepen naar een dilemma of probleem van een collega-trainee luisteren en feedback geven. We zijn allemaal starters en lopen over het algemeen tegen dezelfde problemen aan. Voor vragen of problemen waar je tegenaan loopt, kun je altijd terecht bij je fieldmanager.

Werken bij gemeente Venray

Ik werk nu bij de gemeente Venray in Limburg. Dat is voor mij twintig minuutjes, ideaal! Ik ben aangenomen als junior jurist handhaving. Handhaving is erop gericht om een situatie die in strijd is met voorschriften, op te heffen of om herhaling ervan te voorkomen. Ik hou me bezig met het controleren van de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van bouwen, milieu en APV. Voorbeelden zijn het aanpakken van geluidsoverlast, geuroverlast, wildkamperen en het handhaven van bestemmingsplannen. Soms behandel ik Wob-verzoeken, dat zijn verzoeken tot openbaarmaking van overheidsinformatie. Ook heb ik veel contact met overtreders (je moet dus wel tegen boze mensen kunnen als handhavingsjurist). Mijn werk is dus nooit eentonig.

Dit is mijn eerste echte gemeentelijke werkervaring. Nergens vind je zoveel verschillende disciplines onder één dak als bij de gemeente. Dat is heel nuttig voor je carrière. Je leert enorm veel en je ontwikkelt je sociale vaardigheden. Handhaving behoort tot het takenpakket van het team Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH). Het team VTH bestaat uit drie rollen: vergunningverlening, toezicht en handhaving. De buitengewoon opsporingsambtenaren vallen niet onder het team VTH, maar ze voeren wel toezichts- en handhavingstaken uit. Er wordt veel samengewerkt met externe partijen, zoals de politie, de Regionale Uitvoeringsdienst en de provincie.

Mijn dag begint rond 9.00 uur. Op maandag heb ik altijd overleg met de senior jurist handhaving en ons administratief juridisch ondersteuner. Tijdens dit overleg bespreken we mijn lopende zaken. De rest van de week werk ik aan het opstellen van juridische handhavingsbrieven, lees ik stukken in handhavingsdossiers en volg ik trainingen over bijvoorbeeld de Omgevingswet.

Dé opleiding voor ontwikkeling en gezelligheid!

Het traineeship Duurzame Ontwikkeling geeft je de kans om je te ontwikkelen in gebieden die volop in beweging zijn. Duurzaamheid, ruimtelijke ordening, energietransitie etc. zijn actuele onderwerpen en ze zijn volop in het nieuws. Bovendien bouw je relaties en netwerken op met verschillende mensen. En last but not least, is het super gezellig!

Xstate in drie woorden

Zorgzaam, leerzaam en gezellig