Sjûke haar ervaring

Sjûke haar ervaring

Traineeship Duurzaamheid

Sjûke is sinds juni 2020 werkzaam bij Xstate. In deze blog vertelt ze over haar ervaring als Xstater.

Sjûke kwam in contact met Xstate via LinkedIn

Een vriend van mij was net aangenomen bij Xstate. Hij had daar een berichtje over geplaatst op LinkedIn. Toen heb ik deze geliked. Vlak daarna stuurde een medewerker van Xstate mij een berichtje of het mij leuk leek om een bakje koffie te komen drinken. Ik had daarvoor al van Xstate gehoord en dacht, dat lijkt me een interessante organisatie. Dat is wat ik fijn vind aan Xstate, er is veel daadkracht én er wordt duidelijk gecommuniceerd. Hun tempo bevalt mij wel.

Ik ben toen op gesprek geweest bij Xstate om samen een bakje koffie te drinken. We hebben gepraat over wat ik op dat moment aan het doen was qua werk en over mijn interesse in duurzaamheid.  Vanuit dat gesprek werd ik uitgenodigd om een presentatie te geven en vlak daarna kreeg ik te horen dat ik was aangenomen.

 

De keuze voor het traineeship Duurzaamheid bij Xstate

Ik heb bestuurskunde gestudeerd. Bestuurskunde is een erg brede opleiding. Het is dus niet dat je specifiek in één tak gespecialiseerd bent na je studie. Daarnaast was ik altijd al veel bezig met duurzaamheid en milieubescherming. Daar wilde ik altijd al graag iets mee doen. Tijdens mijn opleiding heb ik mijn stages geprobeerd toe te spitsen op milieubescherming. Ik heb bijvoorbeeld bij de vogelbescherming gezeten en heb ik een onderzoek gedaan naar de welvaart van boeren binnen beleidsprocessen.

Via het traineeship Duurzaamheid krijg ik de kans om extra kennis op te doen die echt specifiek over duurzaamheid gaat. Het contact vanuit Xstate is hartstikke goed. Ze zijn altijd bereikbaar en ik kan ook altijd bellen. Dat vind ik heel prettig.  Xstate reageert eigenlijk ook altijd heel daadkrachtig. Als er iets geregeld moet worden, wordt het ook geregeld. Ook heb ik tussentijds contact met Xstate voor mijn persoonlijke begeleiding.

 

Op 18 september was de start van het traineeship Duurzaamheid

Ik heb de Kick-off als super leuk ervaren. Ik vind het altijd interessant om na te denken over persoonlijkheden en wat voor persoonlijkheden andere mensen hebben. Tijdens de kick-off zijn we hier vooral mee bezig geweest. Zo bleek het dat bijna iedereen uit onze groep mensgericht is, dat was wel grappig. We zijn met 10 mensen in de traineeklas, het is dus ook niet een hele grote groep. Dat maakt het gezellig. Er zijn genoeg mensen om een groep te vormen, maar de groep is niet zo groot dat je niet de kans krijgt om elkaar te leren kennen.

Ik vond de sfeer tijdens de Kick-Off heel erg goed. Die was namelijk lekker toegankelijk.

Tijdens de lunch heb ik ook met veel andere trainees gesproken. Ik vond het leuk om op die manier te kunnen horen waar de andere Xstaters werken en met wat voor opdracht ze bezig zijn.  Zo wist ik van tevoren bijvoorbeeld niet dat er nog twee trainees op het provinciehuis in Groningen aan het werk zijn. Ik vind het ook interessant om dan te horen waar anderen tegenaan lopen. Dan denk ik soms; dat heb ik ook! Zo merk je dat je er niet alleen voor staat.

 

Werken bij provincie Groningen

Ik ben nu 4 maanden aan het werk bij de provincie Groningen. Mijn opdracht was om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren voor het omzetten van een samenwerkingsovereenkomst naar een bedrijfsvoering organisatie. Dat is net even een andere rechtsvorm. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat het niet kan, dus onderzoek ik nu wat daar de gevolgen van zijn.

Sjûke haar werkzaamheden bij de provincie Groningen bestaan vooral uit het contact houden met betrokkenen. Ze schrijft een rapport met haar bevindingen en houdt interviews. Hierin zoekt ze uit of de standpunten van interne medewerkers onderbouwt kunnen worden met cijfers. Ook brengt zij juridische kaders in beeld en woont zij vergaderingen bij die te maken hebben met haar onderzoek.

Vooral het meekrijgen van mensen, bijvoorbeeld met mijn advies, is voor mij af en toe een uitdaging. Soms vertel ik bijvoorbeeld een stukje over mijn bevindingen op kantoor en voor ik het weet zijn mensen al in overleg over wat ze ermee gaan doen, terwijl ik nog mijn advies moet gaan schrijven. Dat vind ik wel spannend.

Ik probeer iedereen een beetje in beweging te krijgen. Hierdoor gebeurt er nu wel van alles binnen de organisatie, dat is natuurlijk super om te zien. De begeleiding vanuit de opdrachtgever is top. Op dit moment werk ik vooral vanuit huis. Ik kom ongeveer 1 keer per week naar Groningen, wanneer ik een afspraak heb. Ook zit ik één keer in de twee weken met mijn begeleider. Daar bel ik overigens ook elke donderdag even mee.

 

Sjûke haar Xstate ervaring in drie woorden

Betrouwbaar, vertrouwd en gezellig.

Ik heb het gevoel dat het bij Xstate wel goed zit, dat geeft mij rust.

Benieuwd naar het traineeship Duurzaamheid? Klik dan hier voor meer informatie!

Zie jij jezelf in dit vakgebied werken?