Sollicitatiegesprek voorbereiden

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Tips & tricks

We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad, en misschien zelfs vaker dan we zouden willen… Een sollicitatiegesprek. Op basis van je perfect opgestelde cv ben je uitgenodigd voor een gesprek bij het bedrijf. Spannend! Of het nu gaat om je eerste (bij)baantje of een leuke stageplek, solliciteren blijft een onmisbaar aspect in de zoektocht naar een nieuwe baan. 

In deze blog zullen we voor de mensen die net zijn afgestudeerd, een jonge professional zijn of aan het begin staan van hun bruisende carrière op de arbeidsmarkt, in kaart brengen hoe je het best een sollicitatiegesprek voorbereidt. Hier delen we onze waardevolle tips en tricks, zodat je straks vol vertrouwen weet hoe je je moet voorbereiden en wat je absoluut wel en niet moet doen tijdens je sollicitatiegesprek.

Bij elk bedrijf is het sollicitatieproces anders. Bij de meeste bedrijven heb je eerst een kennismakingsgesprek, als ze denken dat je een mogelijke kandidaat bent voor de functie volgt een tweede gesprek. Als je het tweede gesprek ook goed hebt doorstaan, wat dus ook betekent dat je de baan hebt, volgt er een arbeidsvoorwaarden gesprek. In dit gesprek bespreek je de zakelijke dingen zoals je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden waarbij je kunt denken aan optie om thuis te werken, sportvergoeding en vakantiedagen. In deze blog zullen we gaan focussen op de eerste twee gesprekken.

Hoe zorg je voor een goede voorbereiding?

 • Doe informatie op over het bedrijf en de functie: Doe grondig onderzoek naar het bedrijf waar je solliciteert en begrijp hun missie, visie, producten/diensten, cultuur en recente prestaties. Zorg ervoor dat je ook de functieomschrijving goed begrijpt, zodat je kunt aantonen hoe jouw vaardigheden en ervaring aansluiten bij wat ze zoeken.
 • Weet wat er in je cv en motivatiebrief staat: Zorg ervoor dat je je eigen cv goed begrijpt, inclusief de details van je opleiding, werkervaring, vaardigheden en prestaties. Het kan zijn dat de interviewer vragen heeft over specifieke punten in je cv, dus wees voorbereid om dit te kunnen toe lichten. Bovendien moet je ook goed kunnen beargumenteren waarom je bij het bedrijf aan de slag wilt gaan.
 • Jezelf voorbereiden op zowel gebruikelijke als uitdagende vragen van de werkgever én het voorbereiden van eigen vragen: Het is essentieel om jezelf voor te bereiden op veel gestelde vragen door een werkgever. Maar daarnaast is het ook belangrijk om zelf enkele vragen voor te bereiden. Dit komt niet alleen je zelfvertrouwen ten goede, maar stelt je ook in staat om actief deel te nemen aan het gesprek. Bovendien toon je met doordachte vragen je oprechte interesse in de functie, wat een positieve indruk kan achterlaten op de interviewer.
 • Zorg voor een passende en verzorgde kledingkeuze: Hoewel een bedrijf een informele uitstraling kan hebben, blijft de eerste indruk cruciaal. Je kleding speelt een belangrijke rol bij het vormen van die indruk. Het is niet nodig om overdreven formeel te zijn, maar kies voor een nette uitstraling die bij de gelegenheid en de functie past. Bedenk dat je kleding ook iets over jou als persoon communiceert, dus het is de moeite waard om aandacht te besteden aan je presentatie.

Welke vragen kun je verwachten?

Bij elk sollicitatiegesprek komen ongeveer dezelfde vragen naar voren, daarom hebben we een paar voor je op rijtje gezet. Zodat je er alvast kunt nadenken over je antwoord op de vraag.

 • Vertel eens iets over jezelf
 • Wat zijn jouw competenties?
 • Welke ervaring (opleiding, stage, scriptie) heb je die relevant is voor deze functie?
 • Hoe ben je in groepsverband?
 • Wat vind je belangrijk aan een werkplek?
 • Wat trekt je aan in deze functie/organisatie?
 • Kun je uitleggen waarom je het diploma voor [specifieke opleiding] niet hebt behaald?

Wat is een no-go bij een sollicitatiegesprek?

Nu je weet wat je vooral wel moet doen tijdens een sollicitatiegesprek, maar je hebt ook dingen die juist beter niet kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek. Ook deze dingen hebben we op een rijtje voor je gezet.

 • Te laat komen voor het gesprek: Punctualiteit is van groot belang en te laat komen voor een sollicitatiegesprek kan een negatieve indruk achterlaten. Dus kom gewoon lekker op tijd!
 • Niet goed voorbereid zijn: Gebrek aan onderzoek naar het bedrijf en functie waarvoor je solliciteert, laat zien dat je niet echt geïnteresseerd bent en niet serieus bent voorbereid. Schrijf de vragen op die je hebt voorbereid, dan weet je ook zeker dat je ze niet vergeet!
 • Onvoorbereid zijn op specifieke vragen over je cv: Wees klaar om specifieke vragen te beantwoorden over je cv, werkervaring en prestaties. Als je inconsistenties in je cv niet kunt verklaren, kan dat twijfels oproepen bij de werkgever.
 • Onderbreken van de interviewer: Laat de interviewer uitpraten en onderbreek niet tijdens het gesprek. Luister actief naar hun vragen en opmerkingen voordat je antwoord geeft. Dit toont respect en goede communicatieve vaardigheden.

Nu je alle benodigde informatie hebt voor een succesvol sollicitatiegesprek, is het enige wat je nog nodig hebt een uitdagende baan waar je graag op wilt solliciteren. Klik op de knop ‘vacatures’ om de beschikbare functies te zien.

Mocht je nog vragen hebben over je sollicitatiegesprek, neem dan vooral contact op met onze recruiters. Zij helpen je graag verder over hoe jij het best je sollicitatiegesprek kunt voorbereiden.

 

 

 

 

Klik hier voor meer!

Vacatures