Starten met een traineeship tijdens COVID-19: hoe doe je dit als starter?

starten met een traineeship

Starten met een traineeship tijdens COVID-19, hoe pak je dit aan als starter? Traineeships zijn erg populair, zowel onder werknemers als werkgevers. Veel studenten zoeken een traineeship wanneer zij starten met hun carrière. Nu iedereen thuis moet werken wegens de maatregelen rondom covid-19 worden er veel tips gedeeld over hoe je thuiswerken het meest prettig maakt (zie ook onze blog over thuiswerken). Als trainee heb je net wat andere tips nodig, omdat je je in een andere situatie bevindt. Deze blog geeft tips voor trainees, en hoe zij ervoor kunnen zorgen dat thuiswerken geen negatieve invloed heeft op hun traineeship.

 

Traineeships: de combinatie van werken en leren

 

Wanneer je gaat starten met een traineeship, krijg je de kans om te gaan werken en te gaan leren. Ondanks dat traineeships sterk van elkaar kunnen verschillen hebben ze allemaal één ding gemeen: een traineeship is een (starters)functie waarbij je wordt opgeleid tot specialist in een vakgebied, door werken en leren te combineren. Juist die combinatie van werken en leren maakt dat een traineeship anders is dan andere (starters)functies. Daarom heb je als trainee ook andere tips nodig. Gelukkig zetten wij ze voor je op een rijtje:

 

Tip 1: Hou contact met je persoonlijk begeleider.

 

Als trainee heb je een persoonlijk begeleider, waar je altijd op kunt terugvallen en die je helpt als je ergens tegenaan loopt. Maak gebruik van de kennis en ervaring van je persoonlijk begeleider. Normaal gesproken zou je je persoonlijk begeleider waarschijnlijk vaker zien dan nu tijdens het thuiswerken. Probeer daarom zelf actief contact te zoeken. Plan bijvoorbeeld standaard momenten in waarop je elkaar bijpraat over hoe het gaat, en waar je tegenaan loopt.

 

Tip 2: Krijg een kijkje bij verschillende afdelingen.

 

Wanneer je gaat starten met een traineeship krijg je vaak de mogelijkheid om op verschillende afdelingen te werken binnen een organisatie. Bij sommige organisaties worden de ‘wisselingen van de wacht’ tijdelijk opgeschort wegens thuiswerken. Is dat bij jouw organisatie het geval? Bespreek met je leidinggevende en collega’s of je misschien wat taken kunt wisselen met iemand van een andere afdeling. Ook kun je regelmatig met andere collega’s praten om te bespreken wat voor taken zij uitvoeren. Zo krijg je toch nog een kijkje bij andere afdelingen.

 

Tip 3: Kijk kritisch naar jezelf en je krachten en uitdagingen.

 

Starten met een traineeship kan spannend zijn. Tijdens een traineeship leer je ontzettend veel over jezelf. Het kan zo zijn dat je nu minder leert over jezelf doordat je vanuit huis werkt, omdat je minder vaak met je leidinggevende en/of persoonlijk begeleider praat. Plan daarom wekelijks een moment voor jezelf in om te reflecteren op je werkweek: wat vond ik goed gaan, waar loop ik tegen aan? Waarom gaat dit goed, en dat wat minder goed? Nog beter is om dit ook te bespreken met je leidinggevende en/of persoonlijk begeleider. Zij zijn er immers om jou te ondersteunen, ook in je persoonlijke groei.

 

Tip 4: Hou vast aan routine.

 

Tijdens een traineeship zul je moeten werken en leren. Door het thuiswerken kan het soms lastig zijn om echt aan het werk te blijven, omdat er in het huis veel dingen zijn die je afleiden. Door een routine aan te houden wordt het makkelijker om in je werkuren echt te werken. Plan de uren waarop je zou leren daarom ook niet onder werktijd (dit zou je immers op kantoor ook niet doen), maar op momenten waarop je niet werkt.

 

Ondanks dat de situatie van een trainee anders is dan die van een andere werknemer, hebben trainees ook baat bij de tips die gelden voor thuiswerken. Ben je benieuwd naar de tips met betrekking tot thuiswerken die niet specifiek gericht zijn op trainees? Klik hier voor onze blog over thuiswerken.

 

Zie jij het zitten om te starten met een traineeship? En ben je na het lezen van deze blog benieuwd naar meer informatie over ons traineeship? Klik dan hier.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zie jij jezelf binnen dit vakgebied werken?

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?