Sujata haar ervaring

Sujata haar ervaring

Traineeship VTH

‘‘Wauw, het is mij gelukt!’, schreeuwde ik uit van blijdschap.’ Sujata Ramkhelawan is op 30-jarige leeftijd als expat uit Suriname naar Nederland verhuisd om als Vergunningverlener Milieu aan de slag te gaan bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB). In deze blog vertelt Sujata hoe ze in contact is gekomen met Xstate, over het volgen van het traineeship Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving en hoe haar werkdag bij de ODZOB er uit ziet.

Eerste contact

In 2019 ben ik afgestudeerd als milieuwetenschapper aan de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo, Suriname. Na mijn studie ben ik eerst aan de slag gegaan als milieuadviseur bij kleinschalige bedrijven, waarna ik milieu-ingenieur in de goudmijnindustrie ben geworden.

Xstate kwam op mijn pad, toen ik een vacature in Suriname voorbij zag komen over de functie ‘Industrieel Vergunningverlener’. Met in gedachten dat kansen niet zomaar op je pad komen, greep ik mijn kans en solliciteerde ik naar de functie. Een baan in Nederland krijgen is een droom voor vele Surinamers en zo ook voor mij. Ik solliciteerde naar de functie en het was een match! Vol enthousiasme ging ik voor de nieuwe uitdaging.

ODZOB

Via Xstate ben ik terecht gekomen bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. De eerste werkdag bij ODZOB werd ik hartelijk welkom geheten met een bloemstuk van mijn manager en team. Ik kreeg meteen een rondleiding en mocht ik mezelf voorstellen aan alle andere teams binnen ODZOB. Mijn team zorgde er ook voor dat mijn werkruimte en toegangen op orde werden gemaakt. Ook hebben mijn collega’s mij door het hele werkproces geleid en hebben we samen een werkplan opgesteld. Mijn eerste werkdag vond ik superleuk!

Hoe start ik mijn werkdag? Ik begin met een positieve mindset en een kopje thee of koffie. Daarna neem ik mijn werkschema door, mails en zaken die zijn afgerond of nog afgehandeld moeten worden. Tussendoor nemen wij collega’s een koffie- of fruitpauze (“Bakie”) en tijdens de lunch maken we een rondje door het centrum van Eindhoven. Voor mij moet het werk spannend en uitdagend zijn en dat ervaar ik nu ook in mijn huidige baan. Om te werken in een organisatie waar expertise, samenwerking en motivatie centraal staat is voor mij een eer.

Traineeship Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving

Gerelateerd aan mijn baan bij ODZOB volg ik het traineeship VTH aan de Bestuursacademie. Ik was begonnen met het online volgen van de opleiding in Suriname. Mijn opdracht bij ODZOB had namelijk een latere startdatum, waardoor ik iets langer in Suriname kon blijven. Hierdoor zat ik met een tijdsverschil van vijf uren half vijf al in de ochtend achter mijn laptop. Hierdoor moet mijn klas vast en zeker genoten hebben van het gezang van de vogels op de achtergrond tijdens de lessen.

De klas waarin ik zit vind ik superleuk! Het leuke aan mijn klas is dat we liever onderwerpen discussiëren dan dat we er zelfstandig aan werken. Hierdoor krijgen we niet alleen kennis van verschillende perspectieven, maar wisselen we ook ervaringen met elkaar uit.

We hebben tot nu toe vijf vakken afgerond: De algemene wet bestuursrecht, fysieke leefomgeving, vergunningverlening onder de omgevingswet, adviesvaardigheden en Bouwbesluit. Het traineeship VTH geeft niet alleen een overzicht van de huidige wet- en regelgeving voor de leefomgeving, maar ook de transitie naar de nieuwe Omgevingswet en methoden hoe deze toegepast kunnen worden in de praktijk. Voor mij als Vergunningverlener Milieu is het super interessant en ben ik benieuwd wat de volgende vakken te bieden hebben.

Xstate

Xstate heeft mij vanaf het onboarding proces al geholpen. Ze hebben zo onder andere geholpen bij huisvesting, begeleiden van mij op de eerste werkdag bij ODZOB, mijn persoonlijke ontwikkeltraject, Xstate Club dagen (laatste keer zijn we bij de Efteling geweest!) en tot het beantwoord krijgen van alle vragen. Ik heb Xstate ervaren als een vertrouwelijke, resultaatgerichte en gedreven organisatie.

Werken bij Xstate is de beste keuze die ik als expat heb gemaakt. Xstate omschrijven als een vertrouwelijke, resultaatgerichte en gedreven organisatie volstaat naar mijn mening niet, ze zijn namelijk veel meer dan dat.