

Starten met een nieuwe baan is altijd spannend. Vragen als ‘Hoe gaan mijn werkdagen er nu uitzien?’, ‘Hoe zal ik mijn taken uitvoeren?’ en ‘Hoe zijn mijn nieuwe collega’s?’ zullen hoogstwaarschijnlijk door je hoofd spoken. Door de maatregelen rondom covid-19 werken veel mensen vanuit huis, ook de mensen die met hun eerste baan starten. Hoe pak je het thuiswerken aan tijdens je eerste baan? In dit blog lees je verschillende tips over hoe jij zorgt dat je goed ingewerkt wordt, en het beste uit je eerste werkperiode haalt, ondanks het thuiswerken.
Communicatie
Op kantoor loop je zo even bij je collega’s of leidinggevende langs om een vraag te stellen. Zo kun je snel antwoord krijgen op je vragen. Daarnaast is op kantoor de drempel om een praatje met anderen te maken erg laag. Nu je thuiswerkt is dat helaas anders. Om met collega’s of je leidinggevende te praten zul je ze moeten bellen, mailen, appen of via een online meeting moeten spreken. Voor velen voelt de drempel om een praatje te maken of vragen te stellen hoger in deze situatie. Vooral bij een nieuwe baan kan de drempel erg hoog zijn. Toch heb je het nodig om contact met je collega’s en leidinggevende te hebben. Niet alleen omdat sociaal contact je goed doet, maar ook omdat zij je de hulp kunnen bieden die je nodig hebt bij je nieuwe baan. Om de drempel te verlagen kun je de onderstaande tips toepassen.
1. Stuur een mail naar je collega’s waarin jij jezelf voorstelt
Normaliter zou je een rondje door het kantoor maken en met iedereen kennismaken, maar dat gaat nu niet. Door een mail te sturen, weten je collega’s dat jij hun nieuwe collega bent en leren ze je al een beetje kennen. Vraag in je mail of zij zichzelf ook willen voorstellen aan jou en laat weten dat je beschikbaar bent voor vragen of een praatje. Zo verlaag je de drempel voor je collega’s om contact met je op te nemen.
2. Stel vragen
Bij een nieuwe baan zul je altijd vragen moeten stellen aan anderen. Blijf dit ook tijdens het thuiswerken doen. Door met de vragen te blijven zitten, werk je jezelf alleen tegen en dat is zonde. Je collega’s en leidinggevende weten dat je nieuw bent en hebben begrip voor het feit dat jij soms met vragen rondloopt. Voel je dus niet bezwaard om daadwerkelijk vragen te stellen. Bel of mail je collega’s of leidinggevende of spreek met je leidinggevende een dagelijks moment af waarop jij je vragen kunt stellen en kunt bespreken hoe het gaat.
3. Bel of app je collega’s eens over iets wat niet gerelateerd is aan werk.
Op kantoor praat je ook niet alleen over werk, dus waarom nu wel? Bel ze bijvoorbeeld eens aan het einde van de werkdag, app eens na een online meeting over hoe het gaat. Toon interesse in de ander en je zult je meer verbonden voelen met je collega’s.
4. Organiseer online koffiemomentjes, gezamenlijke pauzes of borrels.
Normaal gesproken zou je misschien met al je collega’s bijkletsen in de kantine, maar nu kan dit niet fysiek. Door het online te organiseren spreek je elkaar ook over informele onderwerpen, kun je een beetje bijkletsen en houd je contact.
5. Zorg dat je zichtbaar bent
Wanneer je nieuw bent binnen een organisatie val je waarschijnlijk op en kent iedereen je als ‘de nieuwe’. Normaal gesproken is deze fase na een paar weken voorbij. Iedereen kent je dan een beetje, weet hoe jij je taken uitvoert en jij hebt je plekje in de organisatie echt ingenomen. Door het thuiswerken kan het voorkomen dat men geen zicht meer heeft op de andere collega’s, hoe het met ze gaat en wat ze uitvoeren. Voor jou als nieuweling zorgt het ervoor dat je onnodig lang wordt gezien als ‘de nieuwe’.
Ook hierbij is het dus van belang dat je contact opneemt met andere collega’s. Laat jezelf zien in online vergaderingen door bijvoorbeeld standaard 2 vragen te stellen. Laat collega’s weten waar je mee bezig bent door af en toe een update te mailen of het te vertellen tijdens een gesprek. Ook als je een leuk idee hebt voor de organisatie is het belangrijk dat je dit echt aan je collega’s vertelt. Laat jezelf zien, zoals je ook zou doen als je wel op kantoor werkte.
6. Zorg voor een aparte werkplek
Toen je studeerde ging je misschien vaak blokken op de campus of in de universiteitsbibliotheek. Veel mensen vinden het prettig als de plek waar ze studeren of werken een andere plek is dan de plek waar ze ontspannen (thuis). Met thuiswerken is dit een stuk lastiger. Nu is het (afhankelijk van de maatregelen rondom covid-19) soms mogelijk om te werken in een bibliotheek of een rustig koffietentje. Mocht dat niet mogelijk zijn, dan zul je het moeten doen met je eigen huis. Zorg daarom voor een prettige werkplek in huis. Kies een specifieke plek in je huis die je als ‘werkplek’ benoemt, bijvoorbeeld de studeerkamer, de eettafel of het bureau in de slaapkamer.
Zorg voor voldoende licht en een goede stoel, en hou je werkplek netjes. Aan het einde van je werkdag is het prettig om je werkspullen (werklaptop, documenten, etc.) ook echt weer op te ruimen zodat het huis weer meer voelt als een plek om te ontspannen. Voorkom dat je gaat werken vanaf de bank of in je bed. Dit maakt het alleen maar lastiger om je huis ook als plek te zien waar je kunt ontspannen.
7. Ga tijdens werkuren echt alleen aan het werk
Tot slot is het belangrijk dat je tijdens je werkuren ook echt werkt. Ga niet uren met je vriendin bijkletsen via de telefoon onder werktijd. Normaliter zou je dat op kantoor ook niet doen, dus voorkom dat ook nu je thuiswerkt.
Daarnaast helpt het om je huishoudelijke taken echt los te laten onder werktijd. Veel mensen zien altijd wel iets om te doen in het huishouden wanneer ze thuis zijn. De was kan nog gedaan worden, de vuile kopjes kunnen nog afgewassen worden en eigenlijk mag de stofzuiger ook wel weer eens gebruikt worden. Op kantoor zou je je daar hoogstwaarschijnlijk ook niet druk om maken, dus probeer dat nu ook niet te doen. Ruim alles op wat je kan afleiden en zorg dat in ieder geval je werkplek goed schoon is. Als er op je werkplek geen vuile kopjes zijn, zul je minder snel geneigd zijn om onder werktijd af te wassen.
Waar de één het liefst voor altijd thuis blijft werken, vindt de ander het verschrikkelijk. Probeer te ontdekken wat voor jou goed werkt met betrekking tot het thuiswerken. Uiteindelijk zul je een manier vinden die voor jou goed werkt. Bij een nieuwe baan is het niet gek dat je even tijd nodig hebt om te wennen, zeker nu je dit ook nog eens vanuit huis doet. Gun je jezelf daarom ook de tijd om te wennen.