

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen: duurzamer leven. Van alle kanten hoor je verschillende tips en theorieën over hoe je in je dagelijks leven duurzaam kunt leven. Desondanks kan het lastig zijn om te weten wat jij kunt doen. Niet alleen omdat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, maar ook doordat veel tips zo’n grote verandering teweeg moeten brengen, dat het voor velen als een te grote verandering aanvoelt. In deze blog geven we je een aantal praktische tips die je kunt toepassen om duurzamer te leven. Hierbij gaat het niet over dat je minder vaak op vakantie moet gaan met het vliegtuig, of hoe jij je woning kunt verduurzamen. Nee, het gaat in deze blog over jouw dagelijks leven, en hoe je die kunt verduurzamen.
Tips & Tricks
De belangrijkste tip om je leven duurzamer te maken, is om niet te streng te zijn voor jezelf. Natuurlijk is het geweldig als je van het ene op het andere moment helemaal duurzaam leeft en nooit meer een fout maakt hierin, maar dit is niet erg realistisch. Wanneer mensen streng zijn voor zichzelf, zijn ze soms ook sneller geneigd om op te geven (‘Ik heb alweer de auto gepakt in plaats van de fiets. Ik kap ermee, ik kan het toch niet’). Wees dus niet te streng voor jezelf.
Daarnaast helpt het om kleine stappen te nemen. Begin bijvoorbeeld met het invoeren van één van de onderstaande tips. Als dat goed gaat, voer je een andere tip in, etc. Daarnaast kun je binnen de tips ook kleine stappen nemen. Om in één keer nooit meer vlees te eten is misschien te moeilijk, maar om te beginnen met de helft minder vlees is goed haalbaar. Na een tijdje kun je overstappen op 80% minder vlees, en uiteindelijk is die 100% geen grote stap meer. Zo maak je het voor jezelf haalbaar.
Tip 1: Voorkom voedselverspilling
In 2019 verspilden Nederlandse huishoudens per persoon gemiddeld 34,3 kg voedsel. Ontzettend zonde natuurlijk, want voor al dit voedsel zijn grondstoffen gebruikt, is energie verspild en zijn broeikasgassen uitgestoten voor het vervoer en het bewaren van het voedsel. Voor Nederlanders valt er hier dus veel winst te behalen qua duurzamer leven. Voedselverspilling voorkomen begint al bij het kopen van voedsel. Maak daarom een lijstje voor je naar de winkel gaat, wat heb je écht nodig? Wat je niet nodig hebt, moet je niet kopen. Veel voedsel wordt namelijk weggegooid, omdat er zo veel eten gekocht wordt dat het huishouden het niet eens op tijd op krijgt. Door alleen te kopen wat je nodig hebt, zul je minder voedsel verspillen.
Heb je toch voedsel over? Gebruik het in andere gerechten. Dat restje broccoli van gisteravond kan prima door de pasta van vanavond. En de burrito die overbleef na het avondeten kun je prima als lunch gebruiken. Hou je te veel over, vries het dan in en doe eens in de zoveel tijd een maaltijd bestaande uit restjes.
Overigens zijn er in jouw omgeving vast ook verschillende initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Sommige supermarkten geven korting op voedsel dat de houdbaarheidsdatum nadert en met de Too Good To Go-app kun je voedsel kopen dat anders zou worden weggegooid.
Tip 2: Pak vaker de fiets of benenwagen
Pak je snel de auto voor korte ritjes? Probeer deze ritjes eens te voet of met de fiets te doen. Een halfuurtje fietsen is niet alleen duurzamer, het is ook nog eens gezond. Haal je kinderen bijvoorbeeld van school op de fiets en doe de boodschappen te voet. Door vaker de auto te laten staan en voor de fiets of wandelen te kiezen wordt het uiteindelijk een gewoonte. Vooral in de lente en zomer is het fijn om te fietsen of te wandelen in plaats van de auto te pakken, dus probeer het gewoon. Je zult versteld staan van hoe fijn je het gaat vinden om elke dag een stukje te fietsen. Gezond en duurzaam, dus twee vliegen in één klap.
Tip 3: Koop slim
Bij het doen van je boodschappen kun je veel duurzame keuzes maken. Zo kun je kijken naar waar je producten vandaan komen. Voor lokale producten zijn minder brandstoffen nodig voor het vervoer. Je kunt bijvoorbeeld bij het groente en fruit kijken naar lokale producten. Daarnaast kun je voor seizoensproducten kiezen. Hierbij is de kans kleiner dat het product uit een ver land of een verwarmde kas komt.
Als laatste kun je de ingrediënten van de producten die je wilt kopen eens onder de loep nemen. Natuurlijk kun je kijken naar de hoeveelheid suikers en vetten wegens gezondheidsredenen, maar je kunt ook kijken of er ingrediënten in het product zitten die niet erg duurzaam zijn. Een goed voorbeeld is palmolie, wat in veel producten voorkomt. Om palmolie te maken wordt er veel natuur omgezet in akkerland, wat niet duurzaam is.
Deze tips kosten soms tijd om in je systeem te krijgen, maar het wordt uiteindelijk steeds makkelijker. Als je eenmaal weet welk product de duurzame(re) optie is, dan zul je dat onthouden en uiteindelijk op de automatische piloot duurzame(re) boodschappen doen.
Tip 4: Minder wegwerpplastic en ander afval
In supermarkten zijn veel groenten voorverpakt. Probeer de voorverpakte groente te laten liggen, en te kiezen voor de groente die niet is voorverpakt. Bij producten die wel zijn voorverpakt, kun je kiezen voor biologisch afbreekbare of duurzame verpakkingen (te herkennen aan het FSC- of PEFC-keurmerk). Verpakkingen van producten zorgen voor veel afval, en het produceren van de verpakking zorgt vaak voor de uitstoot van veel broeikasgassen.
Maar ook andere producten die je dagelijks gebruikt, kunnen voor veel afval zorgen. Denk aan de beker waar je coffee-to-go in zit, of de papieren bekers waar je je thee uit drinkt op kantoor. Door die te vervangen door een herbruikbare koffiebeker of een mok bespaar je veel afval. Veel koffietentjes geven je overigens korting op je koffie wanneer je zelf je beker meeneemt, dus het is ook nog eens goed voor je portemonnee.
Inmiddels komen er gelukkig steeds meer varianten van producten op de markt die zorgen voor minder afval. Een voorbeeld zijn de soap bars die steeds populairder worden, dit is een blok zeep, shampoo of conditioner waar geen plastic in zit en waarvan de verpakking volledig biologisch afbreekbaar is. Dit zijn veel duurzamere varianten dan de flessen zeep en shampoo en gaan daarnaast ook nog meer wasbeurten mee. Maar ook de wasbare theezakjes en coffeeducks worden populairder. Hierbij hoef je geen voorverpakte theezakjes of koffiepads meer te kopen, maar koop je losse thee en filterkoffie (waarbij er veel minder afval wordt gemaakt). Daarnaast zijn er steeds meer (online) winkels die wasbare wattenschijfjes- en staafjes verkopen voor je gezichtsverzorging, en bamboe tandenborstels voor je gebitsverzorging. Al deze producten zijn veel duurzamer voor het milieu, onder andere doordat ze minder of geen afval produceren.
Tip 5: Verbruik minder energie
Een makkelijke manier om duurzamer te leven is om minder energie te verbruiken. Natuurlijk kun je je woning isoleren en van het gas af gaan, maar er zijn ook tips die je nu al kunt toepassen zonder dat het geld kost. Zet de lampen uit die je niet nodig hebt en haal de stekkers van apparaten die je niet gebruikt er ook echt uit. Ook kun je de kachel uitzetten wanneer je niet thuis bent, wat een hoop energie scheelt. Deze tips heb je hoogstwaarschijnlijk al vaker voorbij zien komen, maar wist je ook dat je door te koken met de deksel op de pan veel energie bespaart? Dit zorgt voor twee tot drie keer minder energieverbruik.
Een andere tip, die je misschien nog niet kende, is het volstoppen van je vriezer. Bij een volle vriezer kost het verkoelen minder energie dan bij een volle vriezer. Heb je geen diepvriesproducten? Leg er gewoon een handdoek of krant in. Een kleine moeite die een grote impact teweeg brengt en je weer een stapje dichterbij een duurzamer leven brengt.
Tip 6: Koop duurzame kleding
Het maken en vervoeren van kleding komt de aarde niet ten goede. Wanneer je nieuwe kleding koopt, kun je daarom het beste investeren in kleding die lang goed en mooi blijft en die niet erg modegevoelig is. Door minder vaak kleding te kopen, bespaar je niet alleen geld, je zorgt ook dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten (die nodig zijn bij de productie en vervoer).
Is er een kledingstuk kapot? Laat het maken. Zo kun je van het kledingstuk blijven genieten en is het niet nodig om iets nieuws te kopen. Wil je toch echt van je kleding af? Gooi het niet weg, maar verkoop het. Er zijn inmiddels tal van websites, apps en winkels waar jij je gebruikte kleding kunt verkopen. Zo verdien je niet alleen wat geld bij, maar zorg je ook dat er minder kleding wordt weggegooid. Je kunt hier natuurlijk ook zelf je nieuwe kleding kopen. Vintage en tweedehands is helemaal in, en is ook nog eens duurzaam.
Tip 7: Minder vlees
Vlees eten is ontzettend slecht voor het klimaat. Vlees is verantwoordelijk voor 40% van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Daarnaast is er voor het produceren van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voedsel nodig. Het is dus veel duurzamer om plantaardig te eten. Nu kun je natuurlijk spontaan veganist of vegetariër worden, maar velen vinden dit lastig. Ook als je geen veganist of vegetariër wilt worden, kun je met betrekking tot vlees duurzame keuzes maken. Eet bijvoorbeeld minder vaak vlees en eet vlees in kleinere porties. Door groente de hoofdrol te geven in je gerecht, kun je al veel uitstoot van broeikasgassen verminderen. Introduceer bijvoorbeeld 2 dagen in de week een dag waarin je geen vlees eet en breidt dit later eventueel uit.
Wil je toch vlees eten en duurzamer leven op dit gebied? Kies dan voor kip. Van alle vleessoorten heeft kip de laagste klimaatbelasting.
Overigens hoef je je geen zorgen te maken over je eiwitinname als je stopt met vlees eten. In Nederland krijgen we gemiddeld al veel meer eiwit binnen dan dat we dagelijks nodig hebben.