

Als organisatie is het niet alleen goed voor het klimaat om in te springen op het Nationale Klimaatakkoord, maar het kan je organisatie ook een boost geven door te gaan verduurzamen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun impact op het klimaat, en willen deze negatieve impact verkleinen. Het aantal mensen dat overstapt op duurzame(re) producten stijgt en mensen willen graag werken voor organisaties die zich inzetten voor het klimaat. Er is dus veel vraag naar organisaties die hun steentje bijdragen aan het klimaat. Door dit als organisatie aan te bieden komen vraag en aanbod samen. Maar hoe kun je als organisatie inspringen op het Nationale Klimaatakkoord?
Hoe zat het ook alweer?
In het Nationale Klimaatakkoord is besloten dat Nederland in 2050 van het aardgas af moet en dat er in 2030 49% minder CO2-uitstoot moet zijn in vergelijking met 1990. Nederland moet dus meer duurzame energie produceren en minder energie gaan verbruiken. Op dit moment loopt Nederland achter op de rest van Europa op het gebied van duurzaamheid. Als we de doelen van het Nationale Klimaatakkoord behalen, zijn we echter de internationale koploper op het gebied van duurzaamheid. Voor de Nederlandse economie kan dit goed uitpakken. Kijk bijvoorbeeld naar de kennis en expertise over watermanagement die de hele wereld over gaat. Onze innovaties kunnen geëxporteerd worden naar andere landen die deze innovaties kunnen gebruiken voor het verduurzamen van hun land. Daarnaast kan er hierdoor veel werkgelegenheid ontstaan. Sommige organisaties zullen hierdoor sterk kunnen groeien, maar dan moeten deze organisaties wel inspringen op het Nationale Klimaatakkoord.
Hoe pak je dit als organisatie aan?
Verduurzamen kan op ontzettend veel manieren. Dit maakt dat veel organisaties soms niet weten waar ze moeten beginnen. Deze tips helpen daarbij:
1. Verduurzamen een boost voor je organisatie
Het belangrijkste is dat je als organisatie beseft dat het maken van duurzame keuzes niet betekent dat u moet inboeten op kwaliteit of groei. Veel organisaties zien duurzaamheid als een grote opgave die in economisch opzicht niet goed is voor de organisatie. Dit is onterecht. Zoals hierboven beschreven kan het verduurzamen je organisatie een boost geven, ook in economisch opzicht.
2. CO2-footprint
Breng de CO2-footprint van uw organisatie in kaart. Denk hierbij niet alleen aan de eventuele producten die uw organisatie produceert, maar kijk ook naar het bedrijfspand, de zakelijke kilometers, gebruiksvoorwerpen op het kantoor, etc. U kunt experts inhuren om u hierbij te helpen.
3. Reduceer de CO2-uitstoot
Dezelfde experts als bij punt 2 kunnen u helpen bij het reduceren van de CO2-uitstoot. Daarnaast kunnen deze experts u en uw organisatie inlichten over wat er voor u mogelijk is. Er zijn tal van experts die u graag helpen om uw organisatie te verduurzamen. Maak gebruik van hun kennis.
4. Wek duurzame energie op
Aangezien elke organisatie stroom nodig heeft, is het nuttig om zelf groene energie op te wekken. Overigens hoeft dit uw organisatie niet veel te kosten. Doordat de overheid verschillende subsidies beschikbaar stelt om het opwekken van duurzame energie te stimuleren, hoeft het aanleggen van zonnepanelen u niet veel te kosten.
5. Duurzaamheidsbeleid
Zet duurzaamheid op de bedrijfsagenda en stel een duurzaamheidsbeleid op. Door op papier vast te leggen hoe uw organisatie aan duurzaamheid gaat werken, gaat u het ook sneller waarmaken. Kijk hierbij naar alle aspecten van duurzaamheid, groot en klein. Natuurlijk is het verminderen van de CO2-uitstoot en het opwekken van duurzame energie belangrijk, maar ook het scheiden van afval en het vervangen van gloeilampen door LED-verlichting kunnen een grote impact maken.
6. Werk samen met duurzame partners
In 2018 gaf 54% van de bedrijven in Nederland aan dat het verduurzamen van de organisatie vaak niet kan wegens gebrek aan tijd en kennis. 46% gaf aan dat een tekort aan geld en personeel hierin ook meespeelt. Bedenk dat u als organisatie er niet alleen voor staat, er zijn immers tal van organisaties die willen verduurzamen. Schakel de hulp van andere organisaties in en werk samen. Het is onnodig dat elke organisatie het wiel opnieuw uitvindt. Door kennis en expertise te delen en elkaar te helpen, wordt het mogelijk dat alle organisaties kunnen verduurzamen.
Benieuwd naar meer tips over een duurzame bedrijfsvoering? Klik hier.