Trainee Sander Grootemarsink over de Klimaatadaptatieweek

Trainee Sander Grootemarsink over de Klimaatadaptatieweek

Sander Grootemarsink (24) is trainee Duurzaamheid en was tijdens de Klimaatadaptatieweek één van de 45 ambassadeurs van de Youth for Climate Adaptation die zijn stem liet horen. De Youth for Climate Adaptation houdt zich onder andere bezig met het verzamelen van kennis bij lokale overheden. Daarbij gaan ze in gesprek met ambtenaren en bestuurders om te kijken welke plannen er al liggen rondom klimaatadaptatie. Aan de hand daarvan heeft de Youth for Climate Adaptation een Regionale Actieagenda opgesteld.

Youth for Climate Adaptation

De Youth for Climate Adoption is een jongerenorganisatie die bewustwording rondom klimaatadaptatie wil creëren en daarnaast het besef wil creëren dat aanpassingen echt nodig zijn. Bovendien willen ze graag de jongeren, inwoners, (kennis)instellingen, bedrijven, gemeenten en provincies stimuleren om deze overtuiging in de praktijk te brengen. Youth for Climate Adapation gelooft dat de stem van jongeren essentieel is in het proces van klimaatadaptatie.

 

Klimaatadaptatieweek

Tijdens de Klimaatadaptatieweek werden er de hele week activiteiten in en rondom Groningen georganiseerd die betrekking hebben op Klimaatadaptatie. In samenwerking met de Hanze Hogeschool werden er lezingen en online workshops georganiseerd. Op vrijdag 23 januari was de Youth for Climate Adaptation conferentie. Tijdens deze conferentie mocht Sander aanschuiven bij de IPCC aftertalks. Ook mocht de Youth of Climate Adaption meespreken bij de Global Call to Action, een internationaal opgezet evenement.

 

De stem van jongeren

Sander ging tijdens de IPCC Aftertalks in gesprek met gedeputeerde Nienke Homan, wethouder Paul de Rook en deltacommissaris Peter Glas. Sander zijn rol hierin? De stem van jongeren mee laten wegen tijdens deze discussie.

“Jongeren zijn echt bereid om klimaat verandering te beperken en dit onderwerp leeft ook echt onder jongeren”

 

De boel in beweging zetten

Tijdens de discussie bleek dat de boel in beweging gezet wordt. Sander heeft bijvoorbeeld de jongerenraad tijdens het debat benoemd. Zo heeft Provincie Groningen toegezegd dat ze gaan werken aan een voorstel voor een soort van ‘generatietoets’ of een ‘jongerenbestuurder’, om zo de belangen van de jongeren van nu én de toekomstige generaties te behartigen. Of deze toezeggingen ook echt waargemaakt worden zullen we nog moeten afwachten volgens Sander.

 

Een politieke carrière

Sander blikt terug op een geslaagde week. “Ik heb deze week in allerlei opzichten veel ervaringen opgedaan. Ik heb ook groot deel van de ambassadeurs kunnen ontmoeten. Het is mooi om te zien dat we gezamenlijk naar dit doel hebben gewerkt. Ook zie ik een carrière in de politiek wel zitten en door deze ervaring heb ik daar ook meer vertrouwen in gekregen.”

Foto: Ronnie Zeemering