Trainee Sander Grootemarsink over de Klimaatadaptatieweek

Klimaatadaptatieweek

Sander Grootemarsink (24) is trainee Duurzaamheid en was tijdens de Klimaatadaptatieweek een van de 45 ambassadeurs van de Youth for Climate Adaptation die zijn stem liet horen. De Youth for Climate Adaptation houdt zich onder andere bezig met het verzamelen van kennis bij lokale overheden. Daarbij gaan ze in gesprek met ambtenaren en bestuurders om te kijken welke plannen er al liggen rondom klimaatadaptatie. Hieruit heeft de Youth for Climate Adaptation een Regionale Actieagenda opgesteld.

 

Youth for Climate Adaptation

 

De Youth for Climate Adoption is een jongeren organisatie die bewustwording rondom klimaat adaptatie wil creëren en daarbij het besef wil creëren dat aanpassingen echt nodig zijn. Daarbij willen ze graag de jongeren, inwoners, (kennis)instellingen, bedrijven, gemeenten en provincies stimuleren om deze overtuiging in de praktijk te brengen.  Waarbij Youth for Climate Adapation gelooft dat de stem van jongeren essentieel is in het proces van klimaat adaptatie.

 

Klimaatadaptatieweek


Tijdens de Klimaatadaptatieweek werden er de hele week activiteiten in en rondom Groningen georganiseerd die betrekking hebben tot Klimaatadaptatie. In samenwerking met de Hanze Hogeschool werden er lezingen en online workshops georganiseerd. Op vrijdag 23 januari was de Youth for Climate Adaptation conferentie. Tijdens deze conferentie mocht Sander aanschuiven bij de IPCC aftertalks. Ook mocht de Youth of Climate Adaption meespreken bij de Global Call to Action, een internationaal opgezet evenement.

 

De stem van jongeren

 

Sander ging  tijdens de IPCC Aftertalks in gesprek gedeputeerde Nienke Homan, wethouder Paul de Rook en deltacommissaris Peter Glas. Sander zijn rol hierin? De stem van jongeren mee laten wegen tijdens deze discussie. “Jongeren zijn echt bereid om klimaat verandering te beperken en dit onderwerp leeft ook echt onder jongeren”.

 

De boel in beweging zetten

 

Tijdens de discussie bleek dat de boel in beweging gezet wordt “De jongerenraad heb ik bijvoorbeeld  tijdens het debat benoemd.  Zo heeft Provincie Groningen toegezegd dat ze gaan werken aan een voorstel voor een soort van ‘generatietoets’ of een ‘jongerenbestuurder’, om zo de belangen van de jongeren van nu én de toekomstige generaties te behartigen. Of deze toezeggingen ook echt waargemaakt worden zullen we nog moeten afwachten.”

 

Een politieke carrière

 

Sander blikt terug op een geslaagde week. “Ik heb deze week in allerlei opzichten veel ervaringen opgedaan. Ik heb ook groot deel van de ambassadeurs kunnen ontmoeten. Het is mooi om te zien dat we gezamenlijk naar dit doel hebben gewerkt. Ook zie ik een carrière in de politiek wel zitten en door deze ervaring heb ik daar ook meer vertrouwen in gekregen.”

 

Foto: Ronnie Zeemering

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zie jij jezelf binnen dit vakgebied werken?

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?