Traineeships Kies waar jij het verschil wil maken

Duurzame Ontwikkeling

Terug naar boven

Jouw bijdrage

Het ruimtelijk domein is volop in beweging. De Omgevingswet doet zijn intrede, de energietransitie is een maatschappelijke opgave geworden en duurzaamheid staat hoog op de agenda. Deze ontwikkelingen hebben verregaande consequenties voor onze maatschappij.

Samen met 194 andere landen heeft Nederland afgesproken om in 2030 de uitstoot van CO2 ten opzichte van 1990 te halveren. Hoe Nederland deze doelstellingen gaat behalen, is beschreven in het Klimaatakkoord.

Tijdens het traineeship Duurzame Ontwikkeling ga jij projecten uitvoeren binnen het ruimtelijk domein. Hier werk je aan uiteenlopende projecten op het gebied van duurzame mobiliteit, energietransitie, klimaatadaptatie, de Omgevingswet, VTH en participatie & ketenpartners. Je werkzaamheden bestaan uit o.a. het ontwikkelen, adviseren en/of invoeren van beleid van deze uitdagende en innoverende vraagstukken. Zo lever jij een bijdrage aan het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord.

Werken en leren in de praktijk

Zodra jouw traineeship Duurzame Ontwikkeling start, ga je direct met een project binnen het ruimtelijk domein aan de slag. Het ontwikkeltraject ziet er als volgt uit:

 • Opleiding Duurzame Ontwikkeling via de Bestuursacademie Nederland (incl. erkend certificaat)
 • E-learning programma’s Hoe werkt de gemeente, AWB en het Omgevingsrecht
 • Toegang tot SkillsTown met meer dan 1000 trainingen (incl. certificaten)
 • Persoonlijk ontwikkeltraject met een coach die jou gedurende je traineeship begeleidt
 • Toffe opdrachten bij onze opdrachtgevers zoals gemeenten, provincies, waterschappen en adviesbureaus
 • Xstate dagen en bedrijfsbezoeken

Krijg jij hier energie van? En wil jij solliciteren?

Solliciteer dan hier!
Saabriin Omar volgt het traineeship duurzame ontwikkeling

Saabriin Omar

Trainee Duurzame Ontwikkeling

Saabriin is sinds november 2021 werkzaam bij Xstate. In deze blog vertelt ze over haar ervaring met Xstate en over het traineeship Duurzame Ontwikkeling.

Lees meer

Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving

Terug naar boven

Jouw bijdrage

Door de nieuwe Omgevingswet zal er voor o.a. vergunningverleners veel veranderen. Door middel van de Wabo is begonnen met het vereenvoudigen van vergunningverlening voor burgers. Met de Omgevingswet wordt deze trend voortgezet. Vergunningvrij bouwen en burgerparticipatie worden gestimuleerd, zodat er minder vergunningen verleend hoeven te worden en er minder handhaving nodig is.

Als trainee Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving ga jij overheidsorganisaties ondersteunen in deze transitie. Jij zal een bijdrage leveren aan het halen van de gestelde termijnen voor vergunningsaanvragen.

Onderwerpen die tijdens het traineeship Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving aan bod komen zijn o.a. Bestuursrecht, de fysieke leefomgeving, Bouwbesluit en vergunningverlening onder de Omgevingswet.

Werken en leren in de praktijk

Zodra jouw traineeship Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving start, ga je direct aan het werk. Het ontwikkeltraject ziet er als volgt uit:

 • Opleiding Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving via de Bestuursacademie Nederland (incl. erkend certificaat)
 • E-learning programma’s; Hoe werkt de gemeente en de AWB
 • Toegang tot SkillsTown met meer dan 1000 trainingen (incl. certificaten)
 • Persoonlijk ontwikkeltraject met een coach die jou gedurende je traineeship begeleidt
 • Toffe opdrachten bij onze opdrachtgevers zoals gemeenten, provincies, waterschappen en adviesbureaus
 • Xstate club dagen en bedrijfsbezoeken

Interesse in het traineeship VTH?

Solliciteer dan hier!
Björn Besselink volgt het traineeship vergunningverlening, toezicht & handhaving

Bjorn Besselink

Trainee Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving

Bjorn is werkzaam bij Xstate. In deze blog vertelt hij over zijn ervaring met Xstate en over het traineeship Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving.

Lees meer

Young Professional

Terug naar boven

Je hebt je eerste werkervaring opgedaan en je traineeship (bijna) afgerond . En dan?
De afgelopen jaren heb je zicht gekregen op wat jij de leukste takken van sport vindt in het brede werkveld van ruimtelijke ordening en duurzaamheid. Waar jij je passie voor een duurzame samenleving het beste in kwijt kunt. Daarom is dat hét perfecte moment om je door te ontwikkelen!

Impactmaker

Tijdens het young professional programma word jij opgeleid tot dé impactmaker van morgen! Je voert een of meerdere opdrachten bij onze opdrachtgevers uit. Daarnaast hebben wij een heel opleidingspakket voor jou klaar staan. Zo pas je de opgedane kennis direct toe in de praktijk!

Werken en leren in de praktijk

Zodra jouw Young Professional traject start, ga je direct aan het werk. Het traject ziet er als volgt uit:

Wat houdt het in?

 • Opleidingsbudget die je zelf kan inzetten bij de Bestuursacademie Nederland
 • Toegang tot SkillsTown met meer dan 1000 trainingen (incl. certificaten)
 • Persoonlijk ontwikkeltraject met een coach die jou gedurende je traineeship zal begeleiden
 • Toffe opdrachten bij onze opdrachtgevers zoals gemeenten, provincies, waterschappen en adviesbureaus
 • Xstate dagen en bedrijfsbezoeken

Is het Young Professional traject iets voor jou?

Solliciteer dan hier!
trainee Sjûke van der Ploeg tijdens haar kick-off van ons traineeship.

Sjûke van der Ploeg

Young Professional Duurzaamheid

Sjûke is sinds juni 2020 werkzaam bij Xstate. In deze blog vertelt ze over haar ervaring met Xstate en over het traineeship Duurzame Ontwikkeling.

Lees meer

Solliciteren

In 6 stappen naar een carrière bij Xstate

Solliciteren

Wil jij een bijdrage leveren aan het creëren van een duurzame leefomgeving? Zie jij dit als dé kans om jouw ambities waar te maken? Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie met cv en motivatiebrief!

Kennismaking met recruiter

Zien wij aanknopingspunten met jouw opleiding en ervaring die je bijvoorbeeld hebt opgedaan tijdens stages of schoolopdrachten? Dan nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek.

Sollicitatiegesprek met accountmanager

Is de eerste indruk van beide kanten goed? Dan plannen we een sollicitatiegesprek in waarbij de accountmanager van jouw gebied ook aansluit. Zo krijgt hij/zij ook een goede indruk van jou!

Contract tekenen

Ben jij net zo enthousiast als wij? Dan plannen we een afspraak in met je fieldmanager om het contract te ondertekenen. De startdatum bepalen we gezamenlijk.

Sollicitatiegesprek bij opdrachtgever

Zodra het contract getekend is, gaan wij druk aan de slag om voor jou de meest interessante opdracht te regelen. Je zal dan ook bij de opdrachtgever op sollicitatiegesprek gaan. Vanuit ons krijg je een sollicitatievoorbereiding!

Starten!

Je kunt van start! Je krijgt opleidingen, trainingen en intensieve begeleiding van je fieldmanager. Op die manier blijf je groeien. We vinden het belangrijk dat je je goed op je plek voelt en houden de vinger aan de pols.

Solliciteer direct!