Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een traineeship?

Onze beide traineeships (Duurzame Ontwikkeling & VTH) duren 2 jaar.

Hoeveel uur per week werk je?

Je werkt 36 uur per week bij één van onze opdrachtgevers.

Welke opleidingen sluiten aan op het traineeship?

  • Ruimtelijke ordening
  • Management van de leefomgeving
  • Milieukunde
  • Sociale/technische planologie
  • Bouwkunde
  • Rechten.

Maar er sluiten natuurlijk nog veel meer bachelors/masters op deze onderwerpen aan. Graag komen we met je in contact om te kijken of jouw opleiding aansluit op één van de traineeships.

Wanneer kom je in aanmerking voor het traineeship?

  • Een relevante afgeronde hbo-/wo-opleiding
  • Aantoonbare relevante (werk)ervaring bij (semi-)overheid, en/of bouw-/adviesbureaus
  • Aantoonbare kennis/affiniteit met ruimtelijke ordening/duurzaamheid. Zoals het schrijven van beleid, opstellen van een plan van aanpak, ervaring met bestemmingsplannen of basiskennis van ruimtelijke ordening/duurzaamheid.

Wanneer start het traineeship?

Je kan op elk moment starten met het traineeship. Zodra je bent gestart, zal je gaan deelnemen aan de eerstvolgende opleiding die start. De opleiding start minimaal drie keer per jaar.

Welke overheidservaring is verplicht?

Om deel te kunnen nemen aan het traineeship is het belangrijk dat je schoolopdrachten en/of -projecten, stages of afstudeeronderzoeken bij een overheidsorganisatie hebt uitgevoerd. Twijfel je of je voldoende overheidservaring hebt? Neemt dan contact met ons op!

Zijn er omscholingsmogelijkheden bij Xstate?

Er zijn bij Xstate helaas geen omscholingsmogelijkheden. Als specialist gericht op het vakgebied duurzaamheid met als doel het creëren van een duurzame leefomgeving vragen wij voor onze opleidingstrajecten bepaalde affiniteit met het vakgebied en voor de professional vacatures is specifieke werkervaring vereist. Deze staan vermeld in de betreffende vacature.

Wat wordt er verstaan onder affiniteit met het vakgebied duurzaamheid?

Heb jij kennis van of ervaring met bijvoorbeeld de Omgevingswet, hittestress, Regionale Energie Strategie, duurzame mobiliteit, energietransitie of klimaatadaptatie? Dan is dat voor ons interessant om met elkaar het gesprek aan te gaan! Twijfel je of je voldoende affiniteit hebt met het vakgebied? Neemt dan contact met ons op!

Ik heb geen hbo of wo diploma, kom ik aanmerking voor een traineeship?

Om deel te kunnen nemen aan een traineeship is het een vereiste dat je minimaal een hbo-opleiding recent hebt afgerond. Het is helaas niet mogelijk om te solliciteren zonder afgeronde hbo of wo studie.

Ik ben nog niet afgestudeerd, kan ik al wel solliciteren?

Absoluut! Je kan tijdens de afronding van je opleiding al bij ons solliciteren. Op deze manier bieden wij jou een baangarantie direct na het behalen van jouw diploma.

Wat doen wij voor professionals?

In overleg met jou gaan we kijken op welk gebied je jezelf nog verder wilt ontwikkelen. In samenspraak bieden wij dan een vakinhoudelijke opleiding i.c.m. inhoudelijke vraagstukken aan.