Visie Xstate 2023

Visie Xstate 2023

Nieuw jaar, nieuwe uitdagingen

In onderstaande blog vertelt onze eigenaar Lútsen Zijlstra meer over waar hij trots op is uit 2022 en wat de plannen voor Xstate zijn in 2023.

Waar ben je het meest trots op uit 2022?

Dat wij inmiddels al meer dan 100 jonge talenten in dienst hebben die de publieke sector verjongen en verduurzamen en dat we dat in 2022 met zijn allen voor elkaar hebben gekregen. Dit is de eerste stap en deze lijn willen we doorzetten in 2023.

Hoe verjongen, ontwikkelen & verbinden we het publieke domein in 2023?

In 2023 willen we sowieso weer 6 nieuwe traineeshipklassen starten (Duurzame Ontwikkeling & VTH) met jonge talenten om uiteindelijk nog veel breder in de publieke sector actief te zijn. Onze talenten zitten nu veel bij gemeenten waar ze met veel enthousiasme werken aan uitdagende vraagstukken. Voor 2023 willen we ze naast de gemeentes ook meer kennis laten maken met andere semioverheden zoals woningcorporaties. Deze organisaties staan ook voor grote opgaven de komende jaren.

Wat zijn de doelen voor 2023?

Onze dienstverlening naar een hoger niveau tillen en daardoor onze trainees nog beter later aarden bij hun opdrachtgevers. Een opdrachtgever moet namelijk nog wel eens even schakelen als er zo’n brok energie binnenkomt. Hierin willen we veel meer verbinding gaan maken, dat opdrachtgevers hun kennis overdragen aan onze talenten en aan de andere kant dat die talenten zichzelf kunnen laten zien in de publieke sector. Zodat ze hun kennis in de praktijk kunnen brengen, maar ook hun energie kwijt kunnen in een opdracht.

Ik geloof zelf heel erg in ontwikkelen, verjongen en verbinden. Dat verjongen zijn we erg goed mee bezig, ontwikkelen doen we in samenwerking met de Bestuursacademie Nederland. Zij zijn dé opleider voor het openbaar bestuur waar we een exclusieve samenwerking mee hebben voor onze traineeships. Met hen zijn we continue bezig om onze opleidingen aan te laten sluiten bij de laatste trends en ontwikkelingen in de publieke sector. Daarnaast gaan we onze opdrachtgevers veel meer betrekken bij de opleiding van onze talenten, dan kom je ook aan bij het derde punt, verbinden. In 2022 is voor en door onze collega’s de XstateClub in het leven geroepen. Samen organiseren ze evenementen, uitjes, borrels en bedrijfsbezoeken om elkaar te ontmoeten en kennis te delen.

We hebben op dit moment een 70-tal opdrachtgevers waar onze collega’s aan de slag zijn. Dat willen we graag verder gaan uitbreiden, om ons jonge talent meer kansen te geven in de publieke sector.

Wat zijn de plannen qua interne uitbreiding?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe collega’s, kijkend naar onze missie om de publieke sector te verjongen en verduurzamen. Daar ligt nog een hele grote opgave, dus daar kunnen we altijd nieuwe interne collega’s bij gebruiken. Om aan de ene kant in gesprek te gaan met onze opdrachtgevers, aan de andere kant met mensen die impact willen maken in de publieke sector en om onze trainees te begeleiden.

In 2022 is de XstateClub in het leven geroepen. Wat zijn in 2023 de plannen met de XstateClub?

We zijn het afgelopen jaar begonnen met de XstateClub. De club is ook bedoeld om in de verbinding te faciliteren. We hebben nu 3 hubs, in Noord-, Midden- & Zuid-Nederland. Die zijn eind 2022 van start gegaan, dat gaan we in 2023 verder uitbreiden. Daar komen ook 2 landelijke evenementen uit voort, 1 specifiek voor al onze Xstaters en 1 ook voor opdrachtgevers i.c.m. Xstaters.

Hoe wil je Xstate in 2023 laten zien in de markt?

Dat wij dé partij zijn die verjongt, ontwikkelt en verbindt. Voor 2023 gaan we vooral inzetten op het verbinden, daar gaat de XstateClub een grote rol in spelen.