

Veel HR-managers vinden het een groot risico om iemand die geen of weinig ervaring heeft aan te nemen. Veel jong talenten die het werkveld betreden, merken dat zij bij het solliciteren te horen krijgen dat ze te weinig ervaring hebben en daardoor niet kunnen worden aangenomen. Voor jongeren is dat lastig (want hoe kun je ervaring opdoen als niemand mensen zonder ervaring aanneemt?), maar ook voor organisaties kan het nadelig zijn. Er zijn tal van redenen waarom je juist wel een jong talent moet aannemen. In deze blog bespreken we deze redenen.
1. Innovatie
Meer innovatie en geen vaste patronen. Werknemers met veel ervaring hebben vaak veel ingesleten patronen, waardoor het innoveren lastig is. Iemand die jong en onervaren is heeft dit niet. Zij kijken met een frisse blik naar jouw organisatie en de processen, en komen daardoor met nieuwe innovaties en ideeën.
2. Jong talent is nodig
Je organisatie heeft jong talent nodig. In Nederland begint de vergrijzing een steeds grotere rol te spelen, ook op de arbeidsmarkt. Maak je organisatie toekomstbestendig door ook jonge mensen aan te nemen, in plaats van oudere (en meer ervaren) mensen. Bedenk hierbij dat ervaring niet gelijkstaat aan talent. Uiteindelijk gaat het om de competenties van je werknemer en die kunnen het gebrek aan ervaring compenseren. Uit onderzoek blijkt overigens dat jonge mensen sneller leren dan oudere mensen. Het gebrek aan kennis wordt daarmee binnen no-time ingehaald, terwijl het met een oudere (en meer ervaren) werknemer meer tijd kan kosten.
3. Maak van jong talent een sterspeler
Bij sporten zie je het veel: men begint zo vroeg mogelijk, om vervolgens de echte talentjes eruit te pikken. In jouw organisatie kun je dit ook toepassen. Door ruwe diamanten aan te nemen, hebben je werknemers veel ontwikkelingspotentieel. Als werkgever speel je een grote rol in die ontwikkeling, en kun je ervoor zorgen dat de jonge talenten zich ontwikkelen tot de sterspeler die perfect past bij jouw organisatie.
4. Jong talent blijft vaak langer bij je organisatie werken
Mensen met een weinig werkervaring blijven langer bij je organisatie. Het blijkt dat mensen die weinig werkervaring hebben er vaak alles aan doen om aan hun leidinggevende te laten zien dat ze het waard zijn. Als je een jong talent hebt die veel wil leren en sterk gemotiveerd is, zorgt dit voor een sterke band met de werkgever of leidinggevende. Een goede band met je werkgever en leidinggevende zorgt vervolgens dat de werknemer langer bij de organisatie blijft werken.
5. Veel ervaring met technologie en nieuwe media
De mensen die nu het werkveld betreden, zijn opgegroeid met technologie en de nieuwe media. Jong talent kan eigenlijk met alles wat digitaal is omgaan en leren zichzelf de nieuwe technologische programma’s ook snel aan. Daarnaast kunnen ze je helpen met de talloze mogelijkheden van sociale media en andere technische vraagstukken. Waar je ervaren werknemer misschien moeite heeft met alle digitale praktijken, kan je jonge werknemer iedereen uit de brand helpen.
6. Jong talent is enthousiast en flexibel
Jong talent is enthousiast en flexibel. De mensen die voor het eerst het werkveld betreden, zijn niet alleen ontzettend enthousiast (‘eindelijk een ‘echte’ baan’), maar ook erg flexibel. Het enthousiasme zorgt ervoor dat ze hard werken, bereid zijn om te investeren in hun carrière (en daarmee jouw organisatie) en om zich te bewijzen. Doordat starters vaak nog geen verantwoordelijkheid hebben voor een gezin zijn zij vaak flexibeler als het gaat om werktijden, dan de oudere mensen.
Benieuwd naar waar onze Xstaters zich mee bezig houden? Klik hier voor hun ervaringen.