Werken bij een adviesbureau

Werken bij een adviesbureau

De in's en out's

In deze blog vertelt trainee Irina over haar ervaring bij haar opdrachtgever, Ekwadraat. Ze zal je meenemen over wat ze doet, waarom haar voorkeur lag bij een adviesbureau en de voordelen ervan.

Ekwadraat

”Mijn naam is Irina Krottje en ik volg het traineeship ‘Duurzame ontwikkeling’ bij Xstate. Tijdens mijn sollicitatiegesprek had ik aangegeven dat ik het liefst bij een adviesbureau werd geplaatst, omdat ik het best functioneer in een dynamische omgeving en graag actief meedenk en meewerk aan oplossingen voor een duurzamere wereld.

Bij Ekwadraat bekleed ik de functie ‘junior adviseur duurzame energietransitie’, een hele mond vol. Inhoudelijk ben ik bezig met het schrijven van rapportages voor gemeenten over hoe zij hun wijken van het aardgas kunnen halen, welke stakeholders hierbij betrokken zijn en hoe bewoners in dit veranderingsproces meegenomen kunnen worden. Ook provincies vragen ons om advies, bijvoorbeeld over hoe zij het beste gemeenten kunnen helpen bij aanbestedingen in de markt zetten voor bijvoorbeeld de realisatie van een zon- of windpark. Naast rapportages werk ik ook aan energie-besparingsonderzoeken (EED-audits) voor bedrijven die volgens de wet verplicht zijn om te verduurzamen waar mogelijk. Voor het opstellen van die EED-s mag ik ook op locatie bezoeken bij verschillende bedrijven. Ik vind het persoonlijk erg leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen bij deze bedrijven, zoals een kinderdagopvang of waterbedrijf.

Voor- en nadelen

De voordelen van het werken bij een adviesbureau zijn voor mij de uitdagingen en verscheidenheid aan opdrachten. Ook vind ik het leuk dat het flexibel is, veel zelfstandig kunt werken en van veel onderwerpen relaterend aan duurzaamheid te maken krijgt. Mogelijke nadelen zijn dat je nog geen goed beeld hebt van hoe een gemeente werkt, maar wel veel werk voor gemeenten doet. Over het algemeen past een adviesbureau goed bij iemand als je veel wilt zien en leren van andere gemeenten, provincies of bedrijven en graag in een dynamische omgeving werkt. En als je net zoals ik uiteindelijk graag projectmanagement wilt doen, is dit een mooie eerste stap!

In de komende tijd hoop ik mij bij Ekwadraat verder te ontwikkelen op het gebied van projectmanagement, met hopelijk op termijn het leiden van eigen projecten. Op persoonlijk vlak wil ik mij meer gaan ontwikkelen op het gebied van persoonlijk leiderschap en communicatievaardigheden naar grotere groepen toe. Binnen dit vakgebied zou ik namelijk graag projectleider worden van grotere, complexe projecten. Daarvoor zouden deze skills heel goed van pas komen.”