Yara haar ervaring

Yara haar ervaring

Traineeship Duurzaamheid

Yara is sinds maart 2021 werkzaam bij Xstate. In dit blog vertelt ze meer over haar ervaringen met het traineeship Duurzaamheid en haar werkzaamheden bij de gemeente Zutphen.

Keuze voor het traineeship Duurzaamheid bij Xstate

Het contact met Xstate begon eigenlijk met een vacature die ik tegenkwam op Indeed. Dat ging om het traineeship Duurzaamheid. Daar heb ik op gereageerd en toen werd ik al snel gebeld door Xstate. Zo ging het balletje rollen.

Tijdens mijn studie Kust- en Zeemanagement hield ik me vooral bezig met maritiem beleid. Mijn interesse is tijdens mijn studie verschoven van maritiem naar duurzaamheidsbeleid in het algemeen. Om deze nieuwe interesse verder te verkennen, wilde ik na mijn studie graag werken aan het duurzaamheidsvraagstuk op land in ‘overheidsland’. Daarom was een traineeship eigenlijk de meest logische keuze. Zo kon ik tegelijkertijd werkervaring op doen en mijn kennis over duurzaamheid vergroten. Ik hoopte dat deze combinatie mij zou helpen met het kiezen van mijn carrièrerichting of masteropleiding.

Daarom was een traineeship eigenlijk de meest logische keuze om tegelijkertijd werkervaring op te doen en mijn kennis over duurzaamheid te vergroten.

Huidig project

Sinds maart 2021 werk ik bij de gemeente Zutphen als beleidsadviseur Duurzaamheid. Elke dag mag ik me bezighouden met de energietransitie, specifiek met het opwekken van energie. De opdracht sluit op elk vlak aan op mijn wensen. Wat mij specifiek aansprak aan de gemeente Zutphen, was het groene imago en de ambitieuze houding met betrekking tot de energietransitie. Zutphen maakt ook onderdeel uit van de RES Cleantech Regio.

Bij de gemeente Zutphen houd ik me dus voornamelijk bezig met de energietransitie. In het bijzonder met de Regionale Energie Strategie (RES) en het opwekken van duurzame energie in onze gemeente en in de regio. Mijn taken daarin zijn heel divers. Zo ben ik de ene dag bezig met het schrijven van raad- en collegevoorstellen en de andere met het verwerken van inspraakreacties die binnen zijn gekomen op de RES van de regio. Het leukste vind ik het gesprek aangaan met inwoners over duurzaamheid. Het liefst ga ik, uiteraard op de fiets, naar inwoners toe om met ze te praten over de ontwikkelingen die nu gaande zijn. Ook ben ik momenteel (mede)verantwoordelijk voor de inhoudelijke inbreng van de gemeente in de RES en de ontwikkeling van een afwegingskader voor wind- en zonne-energie.

Traineeship Duurzaamheid

Door middel van het traineeship heb ik de kans om werkervaring op te doen terwijl ik via ondersteunende programma’s mijn inhoudelijke kennis over duurzaamheid vergroot. De lessen zijn dan ook een mooie aanvulling op mijn werk. Het is eigenlijk bijna jammer dat ik niet elke week les heb, ook al zou het huiswerk maken in combinatie met een druk werkschema dan natuurlijk wel een uitdaging worden.

Ik ben wel in een vreemde tijd gestart, het thuiswerken was de norm en dit heeft veel beïnvloed. Ook mijn contact met mede-trainees is daardoor misschien beïnvloed. Vooral in het begin is het fijn om met mensen op te kunnen trekken die ook zoekende zijn naar hun plek op de arbeidsmarkt en ook nog dingen voor het eerst moeten doen. Ondanks de coronacrisis hebben we dan ook een best hechte groep. Als iemand in een les bijvoorbeeld aangeeft moeite te hebben met het alleen thuiswerken, is er een week later een groep gevormd op Teams om gedurende de werkdag samen te werken. Daarnaast kun je vaak een andere trainee om hulp vragen, omdat zij ook veel dingen voor het eerst doen. Zij zijn misschien een week eerder al tegen hetzelfde aangelopen, zo kunnen we veel van elkaar leren.

Het is eigenlijk bijna jammer dat ik niet elke week les heb, ook al zou het huiswerk maken in combinatie met een druk werkschema dan natuurlijk wel een uitdaging worden.

De perfecte uitkomst

Voor mijn traineeship Duurzaamheid zou ik er nooit aan gedacht hebben om in Zutphen te gaan werken. Het was altijd een plaats waar mijn trein toevallig stopte op weg naar huis of familie. Totdat Xstate mij met de gemeente in contact bracht. Na mijn traineeship ga ik dan waarschijnlijk ook werken bij de gemeente Zutphen. Dat is toch de perfecte uitkomst van een traineeship? Werkervaring, een opleiding en een vliegende start op de arbeidsmarkt. Wie wil dat nou niet?!

Xstate in 3 woorden

Vriendelijk, behulpzaam en ambitieus.

Benieuwd naar het traineeship Duurzaamheid? Klik dan hier voor meer informatie!