Ytsen zijn ervaring

Ytsen zijn ervaring

Traineeship Duurzaamheid

Ytsen Boomsma is sinds februari 2020 werkzaam bij Xstate. Hij woont al een aantal jaar in Groningen, en zit daar goed op zijn plek. Door zijn interesse in aardrijkskunde, geschiedenis en gebouwen heeft hij ervoor gekozen de opleiding Technische Planologie te volgen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn volgende stap? Het Traineeship Duurzaamheid van Xstate. Lees hier zijn ervaring!

Doorleren door middel van het Traineeship Duurzaamheid

“Ik ben vorig jaar in de zomer afgestudeerd. Toen ben ik eind augustus serieus aan de slag gegaan met het zoeken naar een baan. Ik heb toen overal mijn profiel uitgezet. Daarna werd ik al snel benaderd vanuit Xstate. Ik heb toen een heel leuk gesprek gehad. Daarna werd ik uitgenodigd voor een tweede gespreksronde in Leeuwarden. Daar moest ik een korte pitch geven en die ging ook erg goed. Het idee van doorleren door middel van een traineeship sprak mij aan. Het feit dat je nog meerdere dingen kunt proberen en niet meteen vastzet op een organisatie.”

 

“Ik voelde meteen een klik met Xstate. Alsof je elkaar al langer kent.”

 

Verschillende projecten binnen één organisatie

“Mijn interesse in duurzaamheid ontstond toen ik mijn scriptie moest schrijven voor mijn bachelor. Die ging over groene daken. Daarvoor moest ik mij verdiepen in het onderwerp klimaat, maar ook wat dit zou gaan betekenen voor Nederland. Vooral het nadenken over hoe je een stad het beste kunt inrichten op klimaat vind ik interessant. Ik denk dus dat vanuit daar de interesse in duurzaamheid werd getriggerd.”

“Ik werk nu in de gemeente Oldambt in Winschoten. Dat is een half uurtje met de trein vanuit Groningen. Hier ben ik bezig met verschillende projecten. Ik was aangenomen voor het maken van een klimaatprogramma. Gemeenten doen veel verschillende dingen aan klimaat. Ik moet ervoor zorgen dat dit in één document wordt gebundeld. Hierbij kijk ik ook naar wat deze informatie oplevert en wat we nog meer kunnen doen om de doelstellingen te behalen. Ik moet ervoor zorgen dat dit centraal wordt opgepakt.

Ook maak ik een plan van aanpak voor de Transitievisie Warmte. Dat is het beleidsdocument waarin staat beschreven hoe Oldambt aardgas vrij wordt. Elke gemeente moet dit namelijk voor 2022 af hebben.  Daarbij ben ik ook betrokken bij een proeftuin aardgasvrij. In Nieuwolda stappen ze namelijk over op groen gas. Er zijn dus eigenlijk heel veel verschillende dingen waar ik mee te maken heb. Dat maakt het werk erg leuk. ”

 

“Vanuit Xstate vind ik de begeleiding fijn. Het is laagdrempelig en ik kan ze altijd bellen. Ze willen je overal mee helpen.”

 

Begeleiding opdrachtgever

“De ondersteuning vanuit de opdrachtgever is te vergelijken met de ondersteuning vanuit Xstate. Met je vragen kan je eigenlijk overal terecht. Op mijn werk heb ik veel contact met de andere beleidsadviseur milieu. In principe heb ik het meeste met hem te maken. Als ik een vraag heb, stuur ik hem vaak een mail of bel ik. Daarnaast heb ik ook nog mijn teamleider, de clusterdirecteur. Daar heb ik ook elke week een voortgangsgesprek mee. Buiten de vergaderingen om bespreken we vaak hoe het verder gaat. Ondanks corona begin je ook steeds meer een persoonlijke band met collega’s op te bouwen, en dat maakt het werk ook leuker.”

“Om 9 uur begin ik met werken. Op donderdag hebben we vaak een teamoverleg. Daar begint de dag dan mee, dat is tegenwoordig allemaal digitaal. Iedereen vertelt dan waar ze mee bezig zijn; een kleine update van alle collega’s. Daarna heb ik een vrij programma om bezig te gaan met mijn eigen opdrachten.”

 

“Ik doe veel verschillende dingen en daarvoor spreek ik dan ook verschillende mensen.”

 

“Naar mijn mening leer je elke dag wel iets op het werk; hoe de gemeente werkt, waarom processen zoveel tijd in beslag nemen. Je moet veel overleggen. Daarbij moet je veel gemaakte stukken rondsturen om ze te laten goedkeuren.”

 

Het traineeship Duurzaamheid en andere Xstaters

“Ik vond het grappig om er tijdens het traineeship Duurzaamheid achter te komen dat de medestudenten heel uiteenlopend zijn qua persoonlijkheid. Je merkt wel dat iedereen echt zin heeft om aan de slag te gaan met hun werk, maar juist ook om samen het traineeship in te gaan.
De eerste dag werd erg diep in gegaan op iedereens persoonlijkheid. Het contact met elkaar was al meteen heel intensief. Je maakte hierdoor meteen echt kennis met elkaar. Dat blijft je wel bij. Je hebt hierdoor meteen al een idee van wat iedereen drijft en hoeveel geduld ze bijvoorbeeld hebben.”

 

“De lessen zijn op vrijdag. Hierdoor is er ook nog tijd voor een vrijdagmiddagborrel, wat natuurlijk heel gezellig is.“

 

Ytsen zijn Xstate ervaring in drie woorden

“Persoonlijk, betrokken en vriendelijk.”

“Ze denken bij Xstate echt met je mee. Zo woont mijn vriendin bijvoorbeeld in Zwolle en zou ik langzaam aan Groningen wel willen verlaten om ook die kant op te gaan. Vanuit Xstate proberen ze voor mij nu ook een nieuwe opdracht te vinden in de richting van Zwolle. Daarbij willen ze je altijd  helpen wanneer er een probleem is en komen ze hun afspraken na.”

Ook benieuwd naar de ervaringen van andere Xstaters? Klik dan hier.